Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», καθησυχάζοντας τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Συμφώνου, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών New START, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ (…) είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου», στη Βαρσοβία.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και απαιτεί την κοινή απάντησή τους.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τη χώρα του από τη New START, την χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

Οι περισσότερες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσονται ενθέρμως υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει να σταλούν στο Κίεβο πρόσθετοι πόροι, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χωρών αυτών. «Εσείς βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

«Άμεση απειλή»

Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.

Την διακήρυξη υπέγραψε και η Ουγγαρία, η οποία συχνά εμφανίζεται να διαφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και, μαζί με την Τουρκία, είναι τα μοναδικά μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα ενταξιακά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πριν από τη σημερινή συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να μην γενικευτεί η σύρραξη – αυτή η στάση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των γειτονικών χωρών που ζητούν μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Μπάιντεν να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Διαβάστε επίσης

Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

Τζ. Πάιατ: Τίποτε πιο «μεταμορφωτικό» από αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη