Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Oι διπλωματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχαν καμία πιθανότητα να έχουν αποτέλεσμα και ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει εξελιχθεί σε μια άθλια ακολουθία εγκλημάτων πολέμου και αδιανόητης βίας κατά αμάχων, αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ακόμη ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρόκειται να γίνει ΝΑΤΟϊκή και επαναλαμβάνει ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος εκτός των ουκρανικών συνόρων ή να εμπλακεί στη σύρραξη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι, για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Το Κίεβο και η Μόσχα ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν νέες συνομιλίες τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη δημιουργία πιθανών ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η Ουκρανία κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση αμάχων από δύο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Σχέδιο έξι σημείων για την Ουκρανία
Στο άρθρο του στους New York Times, ο Τζόνσον περιγράφει ένα σχέδιο έξι σημείων για την Ουκρανία, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες να βοηθήσουν στην κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας και να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους ηγέτες του Καναδά και της Ολλανδίας και ότι την Τρίτη θα υποδεχθεί τους ηγέτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με κλιμακούμενη προσφυγική κρίση, καθώς οι Ουκρανοί εγκαταλείπου τη χώρα τους.
Ζήτησε επίσης να αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT όλες οι ρωσικές τράπεζες και η Ευρώπη να αρχίσει «να απογαλακτίζεται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του κ. Πούτιν».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η Βρετανία μόνο σε ποσοστό 3% επί του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.