Το Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες για ανάμιξη που διατυπώθηκαν από τη Γαλλία αναφορικά με τις ταραχές στη Νέα Καληδονία, χαρακτηρίζοντάς τις «προσβλητικές».

«Απορρίπτουμε πλήρως τις αβάσιμες κατηγορίες του Γάλλου υπουργού» Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αναφέρει η αζερική διπλωματία σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την κατάσταση στο γαλλικό αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού.

1

«Διαψεύδουμε κάθε σχέση ανάμεσα στους ηγέτες της μάχης για την ελευθερία της Καληδονίας και το Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε επικρίνοντας «προσβλητικές δηλώσεις» και «μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης» που διεξάγεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το Παρίσι.

Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για ανάμιξη στη Νέα Καληδονία, το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από βίαιες ταραχές με φόντο μια επίμαχη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη Νέα Καληδονία επεμβάσεις προερχόμενες απ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, την Κίνα ή τη Ρωσία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Υπερπόντιων Εδαφών Ζεράλντ Νταρμανέν έδειξε το Μπακού.

«Το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «ένα μέρος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έκαναν μια συμφωνία» με αυτή τη χώρα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμιξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Από τη Δευτέρα, η Νέα Καληδονία συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένας χωροφύλακας ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες.

Για την αποκατάσταση της τάξης σ’ αυτό το έδαφος, που αποικίσθηκε το 19ο αιώνα, η Γαλλία έστειλε στρατιωτικούς και απαγόρευσε το κινεζικό μέσο δικτύωσης TikTok, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ταραχοποιούς.

Η απαγόρευση αυτή ανακοινώθηκε με φόντο φόβους για ανάμιξη ξένων χωρών που φέρονται να επιδιώκουν να υποδαυλίσουν τις εντάσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατονομάζουν χώρες όπως η Κίνα ή το Αζερμπαϊτζάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπακού επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική επίθεση των Αζέρων στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία η Γαλλία καταδίκασε.

Το Νοέμβριο, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξήγαν εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να πλήξουν τη φήμη της Γαλλίας όσον αφορά την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μπακού είχε απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Τα ερωτηματικά στη Γαλλία σχετικά με την επιρροή του Αζερμπαϊτζάν ενισχύθηκαν μετά την υπογραφή τον Απρίλιο ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Εδαφικό Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας και την Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ- προεδρικές εκλογές: Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα

Ευρωεκλογές 2024: Προσβάσιμο ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου για ΑμεΑ

Χυμός μάνγκο: Τα οφέλη, οι πιθανές επιπτώσεις και η καλύτερη ώρα για να τον απολαμβάνετε