ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενεί φέτος την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) καταγγέλλεται για καταπίεση και περιορισμό του νόμιμου δικαιώματος διαμαρτυρίας, από ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς αντιπάλους.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσουν λύσεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν ζητήσει να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, μετά την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των περιβαλλοντικών κρατουμένων συνείδησης στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Climate Action Network, μια ομάδα σχεδόν 2.000 κλιματικών ομάδων, δήλωσε στο BBC News, ότι η προστασία της κοινωνίας των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας αν οι χώρες θέλουν να δουν πρόοδο στην κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζει πως δεν κρατά πολιτικούς κρατούμενους
Η Natalia Nozadze από τη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε στο BBC News ότι από τότε που το Αζερμπαϊτζάν ανακοινώθηκε ως χώρα υποδοχής της COP29 τον περασμένο Νοέμβριο έχει γίνει πιο δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στην κυβέρνηση.
«Είδαμε μια δραματική αύξηση των συλλήψεων και της καταστολής όλων των θεμάτων που η κυβέρνηση μπορεί να θεωρήσει κρίσιμα ή αντίθετα με την πολιτική της ατζέντα», είπε.
Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων – συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών και πολιτικών αντιπάλων – έχει φτάσει τους 300 και πλέον, σύμφωνα με την Ένωση «Για την Ελευθερία των Πολιτικών Κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν».
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θέλουν το Αζερμπαϊτζάν να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που χρηματοδοτούν περίπου το 60% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.
Αλλά τον Ιανουάριο αποκαλύφθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά την επόμενη δεκαετία και την Τρίτη ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε στη διάσκεψη για το κλίμα COP29 ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι «δώρο του Θεού».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής COP για το κλίμα αντιμετώπισαν παρόμοιες επικρίσεις για τη μεταχείριση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.
«Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος για χώρες – όπως το Αζερμπαϊτζάν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Αίγυπτος – που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να γίνονται δεκτές ως επιλέξιμες χώρες υποδοχής», δήλωσε ο δημοσιογράφος και περιβαλλοντικός ακτιβιστής, Emin Huseynov.
Κάθε χρόνο ο οικοδεσπότης επιλέγεται από διαφορετική περιοχή του κόσμου και όλες οι χώρες της περιοχής αυτής πρέπει να συμφωνήσουν για τον τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής COP. Το πώς θα μπορούσαν να αποτραπούν από το να επιλέξουν μια χώρα που είναι εχθρική προς την κοινωνία των πολιτών είναι ασαφές.
«Όλες οι χώρες πρέπει να συμπεριληφθούν, αυτό είναι το νόημα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Andreas Sieber, από την ομάδα εκστρατείας για το κλίμα 350.org. «Το ερώτημα είναι, ποιους κανόνες θέτετε σε εφαρμογή».
«Ο (ΟΗΕ) δεν μπορεί να πει στη χώρα υποδοχής τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της – αυτή είναι η πρόκληση», δήλωσε η Tasneem Essop, εκτελεστική διευθύντρια του Climate Action Network
Διαβάστε επίσης
COP29: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις
- Κόκκινα δάνεια 70,8 δισ. ευρώ διαχειρίζονται οι «servicers»
- Eurostat πληθωρισμός: Στο 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη