Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε ισχύ τους υψηλότερους δασμούς του αιώνα επιφέροντας ένα καταιγιστικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για δραστική αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι τελευταίοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου ανεβάζουν τις εισφορές που επιβλήθηκαν στην Κίνα φέτος στο 104%, μαζί με τους φόρους εισαγωγής σε περίπου 60 ακόμη εμπορικούς εταίρους που έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά μετά την έναρξη ισχύος ενός βασικού δασμού 10% για τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ το Σάββατο.

1

Οι ασιατικές χώρες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων, με την Καμπότζη και το Βιετνάμ να επιβαρύνονται με εισφορές 49% και 46% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.

Μας κλέβουν και μας εκμεταλλεύονται

«Οι δασμοί έχουν τεθεί σε ισχύ και τα χρήματα εισρέουν σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί και θα είναι υπέροχο για εμάς. Θα είναι σπουδαίο και για άλλες χώρες. Μας κλέβουν και μας εκμεταλλεύονται χώρες εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Το sell off στα κρατικά ομόλογα διευρύνεται, με τις αποδόσεις των 30ετών τίτλων να εκτινάσσονται πάνω από 20 μονάδες βάσης στο 4,98%, και οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη φορά σε πέντε ημέρες στις συνεδριάσεις της Τετάρτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίναξε τους δασμούς στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, κίνηση που ενέχει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωμένου εμπορικού πολέμου, εάν τα άλλα κράτη προβούν σε αντίποινα με επιβαρύνσεις στις αμερικανικές εισαγωγές.

Οι δασμοί προς την Κίνα περιλαμβάνουν τώρα τις προηγούμενες εισφορές 20% που συνδέονται με τη διακίνηση φαιντανύλης, έναν «ανταποδοτικό» δασμό 34% που προκύπτει βάσει του εμπορικού ελλείμματος και έναν πρόσθετο δασμό 50% που ανακοίνωσε ο Τραμπ αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι θα απαντήσει με τη φορολόγηση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Ο πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις εκκλήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ που θέλουν να μειώσει τους δασμούς τους, λέγοντας την Τρίτη ότι ομάδες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα βρίσκονται καθ’ οδόν για να καταλήξουν σε συμφωνίες.

Ο Τραμπ φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη. Μερικές φορές πρέπει να τα ανακατεύουμε λίγο», δήλωσε ο Τραμπ.

Trump Tariffs Highest Since 1909 | Customs duty revenues as a percentage of goods imported

Ωστόσο, η προσέγγιση του Τραμπ εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα υπήρξε προκλητική απέναντι στους δασμούς του Τραμπ, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να «πολεμήσει μέχρι τέλους».

Η κλιμάκωση των εντάσεων καθιστά λιγότερο πιθανή οποιαδήποτε επικείμενη επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και τα τελευταία σχόλια αύξησαν τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Νο 2 του Σι, Λι Κιάνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει άφθονα εργαλεία πολιτικής για να «αντισταθμίσει πλήρως» τυχόν αρνητικούς εξωτερικούς κραδασμούς στον απόηχο των δασμών του Τραμπ.

Στην αντεπίθεση περνούν και άλλες οικονομικές δυνάμεις.

Ο Καναδάς ενεργοποίησε αντίμετρα 25% για τα αυτοκίνητα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ε.Ε. είχε προτείνει άρση των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά, αλλά ο Τραμπ απέρριψε την πρόταση κρίνοντάς την ανεπαρκή.

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε άμυνα από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ παρουσίασε το τελευταίο του σχέδιο για τους δασμούς. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι φόροι θα ενισχύσουν την ευημερία των ΗΠΑ και θα αναζωογονήσουν την εγχώρια μεταποίηση, αλλά η προσέγγισή του έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη Wall Street, τους οικονομολόγους και άτομα μέσα από το κόμμα του, που αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία της κυβέρνησης και προειδοποίησαν για οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υψηλότερες τιμές καταναλωτή και βραδύτερη ανάπτυξη, αν όχι ύφεση.

Ο Ρεπουμπλικάνος της Βόρειας Καρολίνας Τόμ Τίλις ρώτησε ειρωνικά ποιον θα μπορεί να «πνίξει» αν αποδειχθεί ότι τα μέτρα ήταν λανθασμένα, ενώ αμφισβήτησε κατά πόσο οι ψηφοφόροι θα δουν αποτελέσματα μέσα σε ένα έτος. Ήταν ένας από τους πολλούς νομοθέτες που εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς οι ψηφοφόροι βλέπουν τα συνταξιοδοτικά τους κεφάλαια να αυξομειώνονται.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Τζέιμι Γκριρ δήλωσε στους νομοθέτες: «Θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του προέδρου και το συνδυάζουμε με άμεσες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας».

Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης είναι ανάμεικτες. Ορισμένοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι δασμοί λειτουργούν ως μοχλός διαπραγμάτευσης ώστε άλλες χώρες να ανοίξουν τις αγορές τους στα αμερικανικά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο έχει επανειλημμένα αποκρούσει την άποψη ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί απλώς τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Για τον Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό υποστηρίζει τους δασμούς ως λύση για τα εμπορικά του προβλήματα, το σχέδιο αυτό θα επιβεβαιώσει εκ νέου την ισχύ των ΗΠΑ, θα αναζωογονήσει την εγχώρια μεταποίηση και θα αποσπάσει γεωπολιτικές παραχωρήσεις.

Τα στελέχη της Wall Street

Μια σειρά από στελέχη της Wall Street επέκριναν το σχέδιο αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του CEO της JPMorgan Chase & Co. , Jamie Dimon, ο οποίος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους τη Δευτέρα ζήτησε μια γρήγορη επίλυση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής και προειδοποίησε για έναν δυνητικά «καταστροφικό» κατακερματισμό των μακροπρόθεσμων οικονομικών συμμαχιών της Αμερικής.

Ανησυχίες εξέφρασε επίσης σε μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Bill Ackman, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management και υποστηρικτής του Tραμπ. Αργότερα δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στρατηγική των δασμών, αλλά ζήτησε να υπάρξει μια παύση πριν τεθούν σε ισχύ οι αμοιβαίοι δασμοί.

Κάποιες εντάσεις έχουν σημειωθεί και μεταξύ των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ο CEO της Tesla,Elon Musk, ο οποίος συμβουλεύει τον Tramp, αποκάλεσε τον Ναβάρο «ηλίθιο» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο Ναβάρο τον αποκάλεσε «συναρμολογητή αυτοκινήτων» και όχι κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ σχολίασε το γεγονός, λέγοντας ότι «τα αγόρια είναι αγόρια».

Ο Τραμπ πάντως παραμένει απτόητος, συνεχίζοντας τα σχέδια του.

Οι από καιρό υποσχόμενοι δασμοί στα φαρμακευτικά φάρμακα θα ανακοινωθούν «πολύ σύντομα», δήλωσε στους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον την Τρίτη. Άλλοι κλάδοι που απειλούνται με δασμούς είναι η ξυλεία και τα τσιπ ημιαγωγών.

Και ο Τραμπ πρόκειται να κλιμακώσει περαιτέρω τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα τους επόμενους μήνες, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει αργά την Τρίτη ένα σχέδιο για την περαιτέρω αύξηση των προγραμματισμένων δασμών σε μικρά δέματα από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που προηγουμένως απαλλάσσονταν από φόρους.

Όλα αυτά, όπως έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του, θα οδηγήσουν σε μια μελλοντική άνθηση, τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και το κόμμα του Τραμπ.

«Θα κερδίσουμε τις ενδιάμεσες εκλογές και θα έχουμε μια τεράστια, βροντερή υπεροχή», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη σε Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες και δωρητές. «Το πιστεύω πραγματικά αυτό».

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» Ντάλιο προς επενδυτές: Δεν είναι οι δασμοί – Είναι η κατάρρευση των οικονομικών και πολιτικών δομών

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ

Γιατί αγοράζουν όλοι Λαλάν; Πωλήσεις τέχνης φαινόμενο