Από την απομάκρυνση του μαχόμενου πέσο μέχρι την τελική εξάλειψη της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, το αουτσάιντερ-υποψήφιος για την προεδρία της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι,  έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μια σειρά τολμηρών -και ίσως ανέφικτων- μέτρων για να τραβήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής από το χείλος της κατάρρευσης.

Ενώ ορισμένες από τις προτάσεις του έχουν τρομάξει τους επενδυτές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποτιμήσει το νόμισμα κατά 18%, η φλογερή ρητορική του έχει απήχηση σε πολλούς Αργεντινούς που του έδωσαν μια απροσδόκητη νίκη στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής. Λένε ότι η κατάσταση της Αργεντινής είναι τόσο ακατάστατη που θα χρειαστεί ένας ηγέτης τόσο ενεργητικός όσο ο Μίλεϊ για να την αλλάξει.

Ο οικονομολόγος που έγινε πολιτικός έχει μια ριζοσπαστική συνταγή για να βάλει ένα καπάκι στον πληθωρισμό που τρέχει με πάνω από 115% ετησίως. Προτείνει την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος με το δολάριο, ενώ τελικά θα ξεφορτωθεί ακόμη και την κεντρική τράπεζα που τύπωνε πέσο για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες.

Ενώ η δολαριοποίηση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Ισημερινού και του Ελ Σαλβαδόρ, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Αργεντινή δεν έχει αρκετά αποθέματα σε ξένο νόμισμα για να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

Άλλες βασικές οικονομικές προτάσεις του Μίλεϊ περιλαμβάνουν:

-Οι περικοπές των κρατικών δαπανών τόσο μεγάλες που τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φαίνονται «μικροσκοπικά» σε σύγκριση
-Ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών που δημιουργούν ελλείμματα
-Υποκίνηση ιδιωτικών επενδύσεων
-Κατάργηση και μείωση φόρων
-Εξερεύνηση φυσικών πόρων μέσω ενός συστήματος δικαιωμάτων και παραχωρήσεων

Μεταρρύθμιση Εθνικής Ασφάλειας

Η σκληρή στάση του Μίλεϊ για το έγκλημα τον βοήθησε να κερδίσει τους ψηφοφόρους που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσφατη αύξηση της βίας και των ληστειών σε ολόκληρη τη χώρα. Προτείνει την απορρύθμιση της αγοράς πυροβόλων όπλων για να επιτραπεί η «νόμιμη και υπεύθυνη» χρήση όπλων από τους Αργεντινούς.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν:

-Η οικοδόμηση φυλακών μέσω ενός συστήματος συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
-Εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της ελάχιστης ηλικίας για φυλάκιση ανηλίκων
-Μηδενική ανοχή στο έγκλημα

Μεταρρύθμιση Υγείας

Ο Μιλέι έχει υποβάλει πολλές προτάσεις υπό τη σημαία της μεταρρύθμισης της υγείας — από την έκφραση υποστήριξης για την πώληση ανθρώπινων οργάνων μέχρι την καταδίκη των αμβλώσεων και της ευθανασίας.

Θα αντικαταστήσει επίσης τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη της Αργεντινής με ένα ιδιωτικό σύστημα του οποίου το κόστος θα καλύπτεται από την καθολική ασφάλιση υγείας.

Εργατικές μεταρρυθμίσεις

Ο Μίλεϊ προτείνει την κατάργηση των προστίμων που επιβάλλονται σε εταιρείες που απολύουν εργαζομένους χωρίς δικαιολογία, αντικαθιστώντας τους με ένα σύστημα ασφάλισης ανεργίας.

Προτείνει επίσης:

-Περικοπή των φόρων εργασίας
-Μείωση τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων προσφέροντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αναθεωρώντας τις συμβάσεις για πρόσληψη εργαζομένων και υπηρεσιών

Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία

Οι προτάσεις του για τον κρίσιμο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις περισσότερες εξαγωγές της χώρας, περιλαμβάνουν την κατάργηση των εξαγωγικών φόρων που προκαλούν οικονομικές στρεβλώσεις. Υπόσχεται επίσης:

-Δημιουργία υποδομών για τη στήριξη του κλάδου, με ιδιωτικό κεφάλαιο
-Κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές στρατηγικών εισροών και κεφαλαιουχικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων, βιομηχανικών εισροών και μηχανημάτων.

Διαβάστε επίσης

Αργεντινή: Βουλιάζει το πέσο μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές

Νέα «βουτιά» για το ρούβλι – Έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών

Ρωσία: Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μετά τη βουτιά για το ρούβλι