Σε δήλωση για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία προέβη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει ότι

«Η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία είναι και πάλι εξόχως έκρυθμη. Η εσωτερική πολεμική σύρραξη επιδεινώθηκε εκ νέου με δραματικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Η προέλαση ακραίων ενόπλων στοιχείων και η κατάληψη του Χαλεπίου θέτει εν κινδύνω την διαθρησκειακή σύσταση του πληθυσμού της περιοχής, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει από αρχαιοτάτων χρόνων ελληνογενή και ελληνορθόδοξο πληθυσμό -υπό το Παλαίφατο και Πρεσβυγενές Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής- καθώς και χριστιανικούς πληθυσμούς Συροϊακωβιτών, Αρμενίων και άλλων Χριστιανών.

Λόγω της πολυετούς πολεμικής συρράξεως και των τραγικών και τρομακτικών συνεπειών της, ελλοχεύει πλέον κίνδυνος συνολικής εξαλείψεως και εξαφανίσεως της Ελληνορθοδοξίας και του Χριστιανισμού από την ευρύτερη περιοχή, με ό,τι αυτό αναπόφευκτα θα συνεπαγόταν για το ίδιο το μέλλον της περιοχής».

Επιπρόσθέτως, επισημαίνει:

«Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Συρία, καθώς και την ειλικρινή αδελφική αλληλεγγύη της προς τον Αγιώτατο Αδελφό Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη τον Ι’, αλλά και προς τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Χαλεπίου Εφραίμ και το πολύπαθο ελληνόρθοδοξο ποίμνιο της Συρίας, καθώς και προς τους αδελφούς χριστιανούς προκαθημένους των χριστιανικών εκκλησιών της Συρίας, αλλά και προς όλους όσοι διώκονται και κινδυνεύουν. Ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει διπλωματικές και άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες προς εξομάλυνση της δημιουργηθείσης καταστάσεως και διασφάλιση της παρουσίας των Ομογενών και Ομοδόξων της Συρίας.

Καλεί τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν παντοιοτρόπως και αποτελεσματικά στη λήξη της μακρόχρονης και καταστροφικής σύγκρουσης, στην ειρήνευση και ανοικοδόμηση της περιοχής και στη διαφύλαξη της πολύτιμης και μοναδικής διαθρησκειακής συνύπαρξης και ποικιλομορφίας της με όρους αλληλοσεβασμού και συνεργασίας».

 

Διαβάστε επίσης

Κοινή ερώτηση Μπελέρη-Μεϊμαράκη: Για τον ρόλο της ΕΕ στη νέα κρίση στη Συρία και τη στήριξη της χριστιανικής κοινότητας στο Χαλέπι

Χαλέπι: Ασφαλείς οι Έλληνες από τις επιθέσεις στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Χαρακόπουλος με Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να ακούσει την αγωνιώδη έκκληση των χριστιανών στο Χαλέπι