• Διεθνής πολιτική

    Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ – «Ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μου» – Η αντίδραση Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Ο Τραμπ δείχνει τη γροθιά του αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

    Ντόναλντ Τραμπ


    Απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

    Ο  Τραμπ, την ώρα που ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, όταν ακούστηκαν δυνατοί κρότοι. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ένιωσε ένα τραύματα στο πρόσωπο και έπεσε στη σκηνή, προτού συγκεντρωθούν γύρω του για να τον προστατεύσουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη προσωπικοτήτων.

    Οι άνδρες σήκωσαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τον συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό του. Εκείνος φώναξε κάτι στους οπαδούς του και ύψωσε τη δεξιά του γροθιά, επευφημούμενος από τους συγκεντρωμένους, έχοντας πάντως μικρή ποσότητα αίματος να διακρίνεται στο δεξιό αυτί και στο πρόσωπό του.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους του, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά, γλιτώνοντας με έναν επιπόλαιο τραυματισμό, ενώ υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις σε νοσοκομείο.

    «Ο Τραμπ ευχαριστεί τις αρχές επιβολής του νόμου για τη γρήγορη δράση τους κατά τη διάρκεια αυτής της αποτρόπαιας πράξης. Είναι καλά και υποβάλλεται σε έλεγχο σε τοπικό ιατρικό κέντρο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες».

    Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής μετά από ένα επεισόδιο στη συγκέντρωση του, σύμφωνα με τον Άντονι Γκουλιέλμι, επικεφαλής επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, ένας πολίτης που είχε πάει στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο ένοπλος που άνοιξε πυρ εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία σκοτώθηκαν, ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post μέσω X επικαλούμενος εισαγγελικό λειτουργό της κομητείας Μπάτλερ. Ένας ακόμα πολίτης φέρεται να βρίσκεται τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

    «Με πυροβόλησαν στο πάνω μέρος του δεξιού αυτιού μου»

    Σε δήλωσή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, μετά την απόπειρα, ο  Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «πυροβολήθηκε» στο «πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού».

    Αφού ευχαρίστησε τη Μυστική Υπηρεσία και τις αρχές επιβολής του νόμου για την «ταχεία ανταπόκρισή τους», εξέφρασε τα συλλυπητήριά του  στην οικογένεια του ατόμου στη συγκέντρωση που σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά.

    «Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να γίνει στη χώρα μας. Τίποτα δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός.

    Με πυροβόλησαν, μια σφαίρα μου τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Ήξερα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άκουσα έναν ήχο, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα.

    Έτρεξε πολύ αίμα, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!”

    Αντιδράσεις πολιτικών

    O Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά, θα μιλήσω σύντομα μαζί του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει χώρος στις ΗΠΑ γι΄αυτού του είδους τη βία.

    Ο Μπάιντεν εξέφρασε ευγνωμοσύνη και υπογράμμισε πως αισθάνεται «ανακουφισμένος» που ο προκάτοχός του είναι «σώος», «ασφαλής» και «πάει καλά». Διαβεβαίωσε πως «προσεύχεται» για τον αντίπαλό του και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν» και να καταδικάσουν την επίθεση ως έθνος, υπογραμμίζοντας ότι η βία αυτού του είδους «δεν έχει καμιά θέση» στην Αμερική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

    «Αυτό που συνέβη είναι άρρωστο. Άρρωστο», είπε.

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ενημερώθηκε για το περιστατικό και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, καθώς βρισκόταν στο πλαίσιο της εκστρατείας της στην Φιλαδέλφεια.

    Με ανάρτησή του στο Χ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευχήθηκε περαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για βία στη Δημοκρατία.

    Η Νάνσι Πελόζι έσπευσε να εκφράσει μέσω Χ την ανακούφισή της για το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι καλά.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε «σοκαρισμένος» μέσω X. «Είμαι σοκαρισμένος εξαιτίας της είδησης της επίθεσης κατά του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, την οποία καταδικάζω σθεναρά. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας κατά πολιτικών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις «σοκαριστικές σκηνές στη συγκέντρωση του προέδρου Τραμπ». «Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας (…) οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», τόνισε ο κ. Στάρμερ μέσω X.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

    Διαβάστε επίσης

    Πυροβόλησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση – Αναφορές για νεκρούς

    Ντόναλντ Τραμπ: Νεκρός ο δράστης και ένα ακόμη άτομο

    ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν



    ΣΧΟΛΙΑ