Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

ΗΠΑ: Αποχωρεί από την προεδρική κούρσα ο Τζο Μπάιντεν – Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή που ανάρτησε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα.

Mε σημερινή του ανακοίνωση τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του, καθώς πλήθαιναν ολοένα και περισσότερo οι φωνές των Δημοκρατικών που τον καλούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, μην πιστεύοντας ότι ο 81χρονος Μπάιντεν έχει τη διανοητική οξύτητα και ικανότητα να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση που ανήρτησε στο X, δήλωσε ότι θα παραμείνει στο ρόλο του ως πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Τόνισε ότι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για επανεκλογή και να επικεντρωθώ αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε.

Πλέον οι Δημοκρατικοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο, αλλά ο δρόμος ανοίγει για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ωστόσο, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος της χώρας, στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αναλυτικά το κείμενό του:

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες.

Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ.

Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Απογοητευμένος από τους Δημοκρατικούς

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι εξακολουθούσε να έχει «ήπια» συμπτώματα της Covid-19, μια ημέρα αφότου διαγνώστηκε θετικός στη λοίμωξη.

Την Παρασκευή, η επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραμένει “απολύτως” μέσα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, παρά τις αυξανόμενες αμφισβητήσεις για τη σωματική και πνευματική του ικανότητα να αναλάβει μια δεύτερη θητεία και τις ολοένα και περισσότερες δηλώσεις Δημοκρατικών, άμεσες ή έμμεσες, που του ζητούσαν επίμονα να αποχωρήσει.

Ωστόσο, την ίδια ημέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το NBC News, ο Τζο Μπάιντεν αισθάνεται πληγωμένος και προδομένος από τον τρόπο με τον οποίο τόσοι πολλοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κορυφαίους ηγέτες του κόμματος, τον έχουν «αδειάσει», καθώς αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της πολιτικής του καριέρας.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένοι εκ των κορυφαίων Δημοκρατικών του έχουν εκφράσει και κατ΄ ιδίαν τις αμφιβολίες τους, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ πρόβαλαν την είδηση ότι: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πως πιστεύει ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 24 ήταν οι βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών που είχαν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν χαιρετίζοντας «έναν μεγάλο πατριώτη» μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν από την κούρσα για μια νέα προεδρική θητεία.

Ντόναλντ Τραμπ: Πιο εύκολο να ηττηθεί η Κάμαλα Χάρις

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.

Μάικ Τζόνσον: Να παραιτηθεί «αμέσως»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να παραιτηθεί «αμέσως» δήλωσε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ικανός να διεκδικήσει την προεδρία, δεν είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε ο Τζόνσον με ανάρτηση στο X.

Στην ανακοίνωση τερματισμού της εκστρατείας του για επανεκλογή στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Διεθνής Ηγέτης Δημοκρατικού Κόμματος: Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου θα είναι διαφανής και πειθαρχημένη

Η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Δημοκρατικών που θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου θα είναι «διαφανής και πειθαρχημένη», διαβεβαίωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, το Κόμμα θα ξεκινήσει μια διαφανή και πειθαρχημένη διαδικασία για να προχωρήσει, ως ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο», έγραψε ο Τζέιμι Χάρισον, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ανακοίνωσή του.

Κιρ Στάρμερ: Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και πως εκτιμά ότι βάσισε την απόφασή του σε αυτό που θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές ΗΠΑ-Μπάιντεν: Σε ανοιχτή διάσταση ο κύκλος των συνεργατών του με τα στελέχη των Δημοκρατικών

Τραμπ: Θα καταργήσω από την πρώτη μέρα την «εντολή» Μπάιντεν για Ηλεκτρικά Οχήματα

ΗΠΑ: Άλλοι πέντε εκλεγμένοι Δημοκρατικοί καλούν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία