ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «BFMTV» και την εφημερίδα «Le Parisien», οι δύο πολιτικοί άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο επί δύο ώρες και δέκα λεπτά.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, ενώ στην πορεία ανακοίνωση για τη συνομιλία των δύο ηγετών εξέδωσε και το Ελιζέ.
Όπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος πρόεδρος εστίασε στις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Ο Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.
Ειδικότερα κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην καταστροφική επιθετικότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Νωρίτερα, αυτην την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρο συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε τη δέσμευσή του για στρατιωτική στήριξη.
Πούτιν κατά Δύσης
Ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν επιδεικνύει «σοβαρότητα» στις διαπραγματεύσεις, αν και επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει ανοικτή στον διάλογο.
Σύμφωνα με τις «διαρροές» του Κρεμλίνου στο πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να ρίχνει την βασική ευθύνη στις Δυτικές κυρώσεις προς την χώρα του.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν, όπως είπε, σε απώλειες αμάχων.
Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.
«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ’ αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.
Αν και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, Πούτιν και Μακρόν είχαν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, την τελευταία φορά που είχαν μιλήσει ήταν σχεδόν πριν από πέντε εβδομάδες, στις 29 Μαρτίου.
Οι πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας, που είχαν επικοινωνία οκτώ φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν είχαν ανταλλάξει κουβέντα μετά την ανακάλυψη της σφαγής των αμάχων στην Μπούτσα.
Περιγράφοντας ως «απαράδεκτες» τις εικόνες με τις σορούς που εντοπίστηκαν στην πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι οι ρωσικές αρχές πρέπει να «λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα».
Στις 25 Απριλίου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στην γαλλική προεδρία και του ευχήθηκε «υγεία και επιτυχία».
Όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο στο Παρίσι, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Μακρόν και Πούτιν έγινε με πρωτοβουλία του 44χρονου ηγέτη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ένοικος του Ελιζέ είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.
Διαβάστε επίσης
Πούτιν σε Μακρόν: Σταματήστε να εξοπλίζετε με όπλα την Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην ογκολογία
- Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης – Δικαιούχοι και οδηγίες
- MicroStrategy: Αγόρασε επιπλέον 51.780 bitcoin έναντι 4,6 δισ. δολαρίων
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Συνελήφθη 31χρονος – Εντοπίστηκε αποτύπωμά του σε σακούλα