Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Άντονι Μπλίνκεν: Επισκέπτεται την Πολωνία – Στο επίκεντρο των συζητήσεων η στήριξη στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εντείνει τις προσπάθειες για κατάπαυση το πυρός στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα βρεθεί στην Πολωνία, συμμαχική χώρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο χθες, Τετάρτη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι του ζήτησαν να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχει η Δύση για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Περισσότερα από δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται πιέσεις στο πεδίο της μάχης αντιμέτωπα με έναν καλύτερα εξοπλισμένο και αριθμητικά υπέρτερο εχθρό, καθώς προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει κάποια πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και να εκτρέψει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, το Κίεβο εξαπέλυσε τον Αύγουστο επίθεση εναντίον της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ. Αν και αρχικά σημείωσε κέρδη, καταλαμβάνοντας πολλές περιοχές, πλέον η προέλαση του ουκρανικού στρατού έχει ανακοπεί.

Η ασφάλεια των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας αναμένεται να βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Μπλίνκεν στη χώρα, σύμφωνα με τον Μίζκο Πάουλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του Ντούντα.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η ασφάλεια έχει αναχθεί σε προτεραιότητα των χωρών που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Πολωνία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Βαρσοβία έχει ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα 43,5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει στην Πολωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στην ατζέντα θα βρεθεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου πολωνικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε ο Πάουλακ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν φόρεσε καπέλο υπέρ του Τραμπ – Η εξήγηση του Λευκού Οίκου

ΗΠΑ: Οι στοιχηματικές πλατφόρμες μειώνουν τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ μετά το debate

Διαστημόπλοιο Soyuz μεταφέρει δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό