• Top Stories

    Αντιαεροπορικό σύστημα S-400 τοποθετεί στη Συρία η Μόσχα

    S-400

    S-400


    Με την τοποθέτηση αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος τύπου S-400 στη Συρία απαντά για την ώρα η Μόσχα στην κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από τουρκικά F-16, σε μία στρατηγική κίνηση, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

    Το σύστημα S-400, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ,χ θα τοποθετηθεί στη ρωσική στρατιωτική βάση Khmeimim της Λατάκιας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στη συγκεκριμένη βάση βρίσκονται ρωσικά αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στους βομβαρδισμούς στη Συρία.

    Το S-400 είναι το πιο ανεπτυγμένο αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας, και είναι ικανό να πλήξει εναέριους στόχους σε ακτίνα ως και 400 χιλιομέτρων. Είναι αποτελεσματικό τόσο απέναντι σε αεροσκάφη, όσο και απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου cruise.

    Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από αναλυτές ως προληπτική ενέργεια για την περίπτωση που κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, και όχι ως επιθετική κίνηση απέναντι στην Άγκυρα, η οποία δείχνει προθέσεις αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά και από σχετικές παραινέσεις από τις χώρες της Δύσης, που είναι και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ