ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε σήμερα τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη», όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στην ισχυρότερη έως τώρα δήλωσή του για τη σύγκρουση.
Ο Σι, μιλώντας διαδικτυακά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.
Ο Σι περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «ανησυχητική» και είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μην κλιμακωθεί ή «ξεφύγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με το CCTV.
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Σι. Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης και εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού.
Η Κίνα «είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε την αντίθεση επί της αρχής της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές».
Η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό στο οποίο αναφέρεται ως παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσίας, που ενδυναμώθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου την ίδια ημέρα που οι χώρες κήρυξαν στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια», έχει οδηγήσει Πεκίνο σε δύσκολη θέση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται.
Η Μόσχα περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής της χώρας και την απομάκρυνση ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι λένε ότι αυτό αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για μια εισβολή με στόχο την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατ. ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο με φόντο την ουκρανική κρίση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή