ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε την Τρίτη ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.
Ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».
Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν τώρα την στήριξή τους από τον EastMed, απάντησε ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων, αλλά την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».
«Κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας» είχε ισχυριστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης:
Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους
Energean: Προβλέψεις για ημερήσια παραγωγή άνω των 60 χιλ. βαρελιών πετρελαίου το 2022