Περίπου 300 ξένοι μισθοφόροι αποχώρησαν από την ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, χαιρετίζοντας την έναρξη αυτής της απόσυρσης χιλιάδων ξένων δυνάμεων που πολέμησαν και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα.
Η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί τον Νοέμβριο από τις δυνάμεις που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη. Ο στόχος είναι να δοθεί μια ώθηση για την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Η πρώτη αποχώρηση έγινε και αυτό συνιστά ένα θετικό πρώτο βήμα μετά τη διάσκεψη της 12ης Νοεμβρίου» ανέφερε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, η Αν Κλερ Λεζάντρ, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών. «Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσει, το συντομότερο δυνατόν, η υλοποίηση της πλήρους διαδικασίας αποχώρησης των μισθοφόρων, των ξένων μαχητών και των ξένων δυνάμεων», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πότε έφυγαν οι μισθοφόροι και από πού είχαν πάει στη Λιβύη. Άλλοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι αυτοί ήταν από το γειτονικό Τσαντ.
Με την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 2020 στη Γενεύη ζητήθηκε η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, κάτι όμως που δεν έγινε. Μισθοφόροι από τη ρωσική εταιρεία Βάγκνερ πολέμησαν στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος στηρίχθηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Τουρκία έστειλε στρατιώτες για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν μισθοφόρους, από χώρες όπως το Τσαντ, το Σουδάν και η Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ