Οι ΗΠΑ πρόκειται να παρουσιάσουν στη Ρωσία την Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μια πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών που διαπραγματεύτηκαν με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θεωρούν ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο προς τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ενός προέδρου που έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον τερματισμό του πολέμου.

1

Είναι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός αληθοφανής; Και αν ναι, μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο και με όρους που θα κρατήσουν την περιοχή και τον κόσμο ασφαλή;

Δήλωση: «Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητα να αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ για τη θέσπιση μιας άμεσης, προσωρινής εκεχειρίας 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία των μερών και η οποία υπόκειται στην αποδοχή και την ταυτόχρονη εφαρμογή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικοινωνήσουν στη Ρωσία ότι η ρωσική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη της ειρήνης».

Ανάλυση: Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «άμεση», η οποία δεν αφήνει καμία αμφιβολία, ο Τραμπ θέλει τα όπλα να σωπάσουν τώρα. Η αίσθηση του επείγοντος, ωστόσο, έχει οδηγήσει συχνά σε ανησυχίες στην Ευρώπη.

Πολλοί φοβούνται ότι η βιαστική επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος χωρίς να έχουν πρώτα επεξεργασθεί οι όροι αφαιρεί τη στρατιωτική πίεση από τη Μόσχα ως εισβολέα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση της εκεχειρίας.

Υποστηρίζουν ότι αυτό ενισχύει την κατοχική δύναμη.

Ο φόβος είναι ότι τελικά θα οδηγήσει την Ουκρανία σε ουσιαστική παράδοση. Η θεωρία είναι ότι η Ρωσία -η μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και στρατιωτικά πιο αυτάρκης δύναμη- θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία χωρίς να καθιερώσει πρώτα παραχωρήσεις για να εδραιώσει τις δυνάμεις της, να παρατείνει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και να περιμένει να δει τι θα συμβεί πολιτικά για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ θα κρατήσει όλα όσα κατέλαβε- και ακόμη και τότε να προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερο έδαφος, βασιζόμενη στην τρέχουσα κατοχή της και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα ρήγμα στη δυτική συμμαχία για να απειλήσει περισσότερη Ευρώπη.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πριν από την κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις μπορεί να είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι πλευρές μετατρέπουν τις τρέχουσες στρατιωτικές απειλές σε σημαντικά στρατηγικά κέρδη.

Ο Ζελένσκι έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ που υποστηρίχθηκαν από την Ευρώπη, αφού κατέλαβε ουκρανικά εδάφη το 2014.

Ο Τραμπ απορρίπτει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι θα υπάρξει ασφάλεια για την Ουκρανία, χωρίς όμως να αναφέρει πώς θα διασφαλιστεί αυτή. Είπε ότι ο Πούτιν θα αποθαρρυνθεί και ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να συνάψει συμφωνία για λόγους που «μόνο εγώ γνωρίζω».

Ο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους Ουκρανούς σχετικά με τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου «του είδους των εγγυήσεων που θα έχουν για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ευημερία τους», αλλά και πάλι δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες.

Δήλωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν αμέσως την παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών και θα συνεχίσουν τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία».

Ανάλυση: Αυτή είναι η μεγάλη νίκη για τον Ζελένσκι σε αυτή τη συμφωνία και βλέπει τις αμερικανικές προμήθειες όπλων να παραδίδονται με ρυθμό περίπου 2 δισ. δολαρίων (1,8 δισ. ευρώ) το μήνα, αποκατεστημένες.

Κρίσιμα, σημαίνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα μοιραστεί και πάλι τα δεδομένα πληροφοριών και τις δορυφορικές εικόνες της με το Κίεβο, τα οποία βοηθούν την Ουκρανία να στοχεύει τις ρωσικές θέσεις. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ανέστειλε αυτή τη βοήθεια επειδή θεωρούσε ότι ο Ζελένσκι δεν ήταν «δεσμευμένος» στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ.

Ο Ουκρανός ηγέτης είχε προσπαθήσει να εκφράσει τις ανησυχίες του με βάση κάποιους από τους παραπάνω λόγους όταν αποβλήθηκε από το Οβάλ Γραφείο. Οι επιφυλάξεις του μάλλον παραμερίζονται, ενώ χαιρετίζει τη συμφωνία με αυτή τη μορφή – ένα απαραίτητο τίμημα για την αποκατάσταση της αμερικανικής βοήθειας στην ασφάλεια.

Δήλωση: «Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ορίσουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρήνη που θα εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συζητήσουν αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις με τους εκπροσώπους της Ρωσίας. Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ανάλυση: Αυτή η παράγραφος προκαλεί σύγχυση, διότι δεν είναι σαφές αν αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ σχετικά με τη θέσπιση οποιωνδήποτε εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία ή αν αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

Εάν πρόκειται για το πρώτο, φαίνεται να υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο θα σφυρηλατήσουν τις όποιες αποφάσεις για το πώς θα στηρίξουν την ασφάλεια της Ουκρανίας και θα αποτρέψουν τις ρωσικές παραβιάσεις μιας εκεχειρίας, και οι ΗΠΑ θα τις συζητήσουν στη συνέχεια με τη Μόσχα.

Αλλά όλα αυτά απέχουν πολύ από το είδος της εγγύησης ασφαλείας που τελικά ήθελε ο Ζελένσκι, δηλαδή την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα συμβεί – μια σημαντική μακροπρόθεσμη παραχώρηση στις απαιτήσεις της Μόσχας.

Η παράγραφος περιέχει επίσης μια αόριστη και χλιαρή αναφορά στην ιδέα των ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων, που έχουν προταθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τη γραμμή να αποδίδεται μόνο στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να βάζουν το όνομά τους σε αυτό το σημείο, αφού η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα.

Δήλωση: «Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε την έντονη ευγνωμοσύνη του ουκρανικού λαού προς τον Πρόεδρο Τραμπ…»

Ανάλυση: Αυτή είναι μια γραμμή-κλειδί που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της αποκατάστασης του Ζελένσκι στα μάτια του Λευκού Οίκου.

Ο Βανς τον είχε επιπλήξει στο Οβάλ Γραφείο επειδή δεν ευχαρίστησε τον Τραμπ, παρόλο που ο Ουκρανός ηγέτης έχει ευχαριστήσει τις ΗΠΑ δεκάδες φορές για τη στρατιωτική υποστήριξή τους.

Τώρα ο Τραμπ έχει ένα επίσημο ουκρανικό ευχαριστώ, σε ένα κομμάτι χαρτί που προοριζόταν να κάνει ειρήνη.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ανάπτυξης για Καραμέρο: Fake news οι δηλώσεις για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και Γερμανία

Τουρκία: Επαφές Ερσίν Τατάρ με Ερντογάν και Γιλμάζ ενόψει της πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό

Μεξικό: Η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει προς το παρόν ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ