ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας έχει εισέλθει σε μια φάση μετωπικής σύγκρουσης. Η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς μέχρι 245% στις κινεζικές εξαγωγές, με την Κίνα να ανταποδίδει με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα. Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δηλώνει ότι είναι έτοιμος να «πολεμήσει μέχρι το τέλος».
Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, η Κίνα χρησιμοποιεί μια σειρά από ισχυρά «όπλα» για να ενισχύσει τη θέση της και να αντέξει τις πιέσεις από τις ΗΠΑ. Αυτά τα «όπλα» περιλαμβάνουν τα εξής:
Οικονομική αντοχή και εσωτερική κατανάλωση
Με πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο και ισχυρή παραγωγική βάση, η Κίνα έχει την ικανότητα να αντέξει μεγαλύτερες πιέσεις από άλλες οικονομίες. Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τη δύναμη της εγχώριας κατανάλωσης μέσω επιδοτήσεων και κινήτρων για συνταξιούχους, ενώ το αυταρχικό της καθεστώς επιτρέπει την παράκαμψη των πιέσεων από τη δημόσια γνώμη.
Επενδύσεις στην τεχνολογική κυριαρχία
Η Κίνα δεν είναι πλέον μόνο το «εργοστάσιο του κόσμου». Με τεράστιες επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια, τα μικροτσίπ και η ηλεκτροκίνηση, στοχεύει να ηγηθεί στον ψηφιακό κόσμο. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πρόσφατα σχέδιο επενδύσεων άνω του 1 τρισ. δολαρίων για καινοτομία, ενώ κινεζικές εταιρείες όπως η BYD ξεπερνούν αμερικανικούς γίγαντες.
Αποσύνδεση από τις ΗΠΑ και στροφή στον Παγκόσμιο Νότο
Από το 2018, όταν επιβλήθηκαν οι πρώτοι δασμοί επί προεδρίας Τραμπ, η Κίνα επιτάχυνε τις προσπάθειές της για οικονομική αυτονόμηση. Το πρόγραμμα Belt and Road ενίσχυσε τις σχέσεις με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 60 χώρες, ενώ οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50%, με τη Βραζιλία να αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού προμηθευτή.
Διαχείριση αμερικανικών ομολόγων
Η Κίνα διαθέτει περίπου 700 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Παρόλο που η πώληση αυτών των ομολόγων θα πλήξει την ίδια, η απειλή τους μπορεί να ασκήσει πίεση στις αμερικανικές αγορές, δίνοντάς της ένα σημαντικό μοχλό ισχύος.
Κυριαρχία στις σπάνιες γαίες και τα στρατηγικά μέταλλα
Η Κίνα κατέχει το 61% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών και το 92% της επεξεργασίας τους, στοιχείο που της δίνει σημαντική στρατηγική υπεροχή στην παραγωγή ηλεκτρονικών, τσιπ AI, αμυντικών συστημάτων και ηλεκτρικών οχημάτων. Το Πεκίνο έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές επτά κρίσιμων σπάνιων γαιών, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Η Κίνα δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσινγκτον και επισημαίνει ότι διαθέτει τους πόρους και την εμπειρία να αντέξει έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία επί προεδρίας Τραμπ. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι χωρίς κόστος, με συνέπειες που πλήττουν τις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να παίζουν «σκληρό πόκερ», αφήνοντας τις παγκόσμιες αγορές να κρατούν την αναπνοή τους.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Προετοιμάζει οδικό χάρτη για την πλήρη κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027
Νέα επίθεση Τραμπ κατά Χάρβαρντ: Αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, είναι ένα ακροαριστερό ίδρυμα
Κίνα: Σταματάει τις εισαγωγές αμερικανικού κρέατος – Ακύρωσε εισαγωγή 12.000 τόνων χοιρινού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
