• Διεθνής πολιτική

    Αλβανία: Βίαιες διαδηλώσεις κατά του Ράμα μετά τις αποκαλύψεις της ιταλικής RAI για σχέσεις του με τη μαφία

    Έντι Ράμα, πρωθυπουργός Αλβανίας

    Έντι Ράμα, πρωθυπουργός Αλβανίας


    Αλβανοί διαδηλωτές που ζητούσαν από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραιτηθεί έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών έξω από το κοινοβούλιο στα Τίρανα, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έρευνας της ιταλικής τηλεόρασης σχετικά με την ανάμειξη του Αλβανού πρωθυπουργού σε υποθέσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

    Κατά τη διαδηλώσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, καθώς τα επεισόδια πήραν βίαιη τροπή. Την ίδια ώρα, στο κοινοβούλιο η πλειοψηφία του Ράμα απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί των αποκαλύψεων, ενώ αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω της έκθεσης που παρουσιάστηκε στον ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI 3.

    Ο Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για να παρουσιάσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο για το κέντρο μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ιταλία, αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Arben Ahmetaj, στην έρευνα της RΑΙ. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «λέρωσαν την αλβανική σημαία», ανέφερε ο Ράμα σε βίντεο μετά το δημοσίευμα, κατηγορώντας τη RAI πως μάζευε «λάσπη» από τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως εκμεταλλεύεται τα δυτικοευρωπαϊκά στερεότυπα εναντίον του έθνους των Αλβανών.

    «Η Αλβανία δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, αλλά όσοι έχουν συνηθίσει να μας αντιμετωπίζουν ως τριτοκοσμική χώρα δεν μπορούν να συγχωρήσουν την πρόοδό μας», είπε ο Ράμα.

    Η εκπομπή Report της RAI παρουσίασε μια συνομιλία από τις 2 Ιουνίου με τον Arben Ahmetaj, που καταγράφηκε στην κάμερα. Ο Ahmetaj, ο οποίος ζει στο εξωτερικό καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με διαφθορά στην Αλβανία, φαίνεται να περιγράφει ένα δίκτυο εγκληματικών ομάδων που επωφελούνται από τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και ξεπλένουν τα κεφάλαια μέσω του κατασκευαστικού τομέα της χώρας.

    «Πουλάνε ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη και μεταφέρουν τα χρήματα στην Αλβανία», ανέφερε ο Ahmetaj. «Υπάρχει συντονισμός μεταξύ των οργανώσεων της μαφίας. Δεν συγκρούονται επειδή ο Έντι Ράμα ζήτησε να αποφύγουν προβλήματα».

    Σύμφωνα με τον φυγόδικο πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αλβανίας, ο Ράμα διατηρούσε στενές σχέσεις με ηγετικά μέλη της μαφίας, λαμβάνοντας παράνομο κέρδος από οικοδομικά έργα και δωροδοκίες. Ο Ahmetaj, ο οποίος κατέφυγε στην Ελβετία για να αποφύγει τη φυλάκιση, κατονόμασε μάλιστα τον επιχειρηματία Ergys Agasi ως μεσολαβητή στις συναλλαγές με τη μαφία.

    Η έρευνα αποκάλυψε επίσης την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Massimo D’Alema, σε ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία.

    Η έρευνα η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα προκάλεσε κατακραυγή στην Αλβανία. Μια διαμαρτυρία που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη το απόγευμα από την αντιπολίτευση, ακυρώθηκε λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο οι  διοργανωτές είπαν ότι θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

    Η έρευνα της Rai ήρθε εν μέσω εξονυχιστικού ελέγχου στην Ιταλία σχετικά με τη συμφωνία της Τζόρτζια Μελόνι για το ζήτημα των μεταναστών που αναζητούν να μπουν στην Ιταλία μέσω της Αλβανίας. Η Μελόνι, μιλώντας μαζί με τον Ράμα στις ακτές της Αδριατικής της Αλβανίας την Τετάρτη, είπε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει αυτό το καλοκαίρι και είπε ότι θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να περιορίσουν τη μετανάστευση.

    Η Μελόνι υπερασπίστηκε τον Ράμα, λέγοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του εξυπηρετούσαν σκοπούς για την ιταλική εσωτερική πολιτική. «Θα ήθελα να πω στον πρωθυπουργό Ράμα ότι δεν είναι αυτός ο στόχος», είπε η Μελόνι.

    Πληροφορίες: Bloomberg

    Διαβάστε επίσης

    Κασσελάκης: Μιλούν για το πόθεν έσχες για να αποπροσανατολίσουν από τα Τέμπη και την ακρίβεια

    Μπάιντεν: Μαζί με άλλους 16 ηγέτες προτρέπουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

    Helleniq Energy: Στις 27 Ιουνίου η ΓΣ για διάθεση κερδών, μέρισμα και πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ