Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ακάρ: «Στο Αιγαίο ο κακός γείτονας μάς παρενοχλεί συνέχεια»

Χουλουσί Ακάρ - Τουρκία

Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών αεροσκάφων από ελληνικούς S-300, στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ακάρ, δήλωσε σε στρατιωτική εκδήλωση ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν σε διάφορες αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλειδώθηκαν από τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300 και -όπως είπε- “μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη”.

«Να πω ξεκάθαρα πως εμείς δεν κάνουμε καμία παρενόχληση»

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές αερομαχίες, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: “”Στο Αιγαίο, ο κακός γείτονας μάς παρενοχλεί συνέχεια. Να πω ξεκάθαρα πως εμείς δεν κάνουμε καμία παρενόχληση, αν δεν κάνουν σε μας. Αυτό ισχύει για το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πως δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Αυτό είναι σίγουρο””.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, ο Ακάρ ανέφερε ότι: “Υπήρξε ένα περιστατικό στις 23 Αυγούστου. Αν και διαπραγματευτήκαμε με τους Αμερικανούς στο παρελθόν για περιφερειακά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας, δεν μας έδωσαν το σύστημα αεράμυνας Patriot. Μιλήσαμε με τους Γάλλους, δεν έδωσαν το SAMP-T.

« Μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη»

Έτσι πήγαμε και αγοράσαμε τους S-400. Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός και είπαν, “πώς μπορείς να αγοράσεις ένα τέτοιο σύστημα;”. Τώρα, στις 23 Αυγούστου, ένα υπομοντέλο αυτού, τα S-300, κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά F-16, την ώρα που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να γίνει γνωστό, να δημοσιοποιηθεί και να καταγγελθεί. Μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη”.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Ελλάδας ότι “δεν μπορούσαμε να ταυτοποιήσουμε τα αεροπλάνα”, ο Ακάρ είπε, “τα σχέδια πτήσεων είχαν δημοσιευτεί παντού, τα προγράμματα είχαν γίνει γνωστά ότι στις 22 Αυγούστου αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνοδεύσουν αμερικανικά αεροπλάνα. Λίγες μέρες αργότερα θα τα συνόδευαν οι Έλληνες, αλλά αυτός ο κακός γείτονας κατέφυγε σε ψέματα και αρνήσεις του τύπου ‘δεν τα αναγνωρίζουμε’, όταν ήταν τόσο ξεκάθαρο”.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: Οικονομικός τρομοκράτης η Ρωσία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την έναρξη της αντεπίθεσής της για την ανακατάληψη του νότου

Reuters: «Κλειδώνει» συμφωνία αγοράς βενζίνης των Ταλιμπάν με τους Ρώσους