ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μοΐζ έπεσε νεκρός όταν οι πάνοπλοι δολοφόνοι του εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του, στους λόφους πάνω από το Πορτ-ο-Πρενς και τον γάζωσαν, στις 7 Ιουλίου.
Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα προκύπτει ότι ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό ενδέχεται να είχε δώσει την εντολή, τρεις ημέρες νωρίτερα, ανέφερε ο Βάργκας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπαντιό πιθανόν να ήταν εκείνος που διέταξε και τη δολοφονία των Κολομβιανών πρώην στρατιωτών Ντουμπερνέι Καπαδόρ και Χέρμαν Ριβέρα, τους οποίους είχε προσεγγίσει αρχικά για να εργαστούν ως φύλακες ασφαλείας.
Ο Μπαντιό ήταν πρώην στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Αϊτής και εργαζόταν στη μονάδα καταπολέμησης της διαφθοράς σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών.
«Αρκετές ημέρες νωρίτερα, κατά τα φαινόμενα τρεις, ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό (…) είπε στους Καπαδόρ και Ριβέρα ότι έπρεπε να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Αϊτής», είπε ο Βάργκας.
Η ομάδα των δολοφόνων αποτελείτο από 26 Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς αϊτινής καταγωγής, σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής. Οι 18 Κολομβιανοί συνελήφθησαν, πέντε διαφεύγουν και τρεις (μεταξύ των οποίων και ο Καπαδόρ) σκοτώθηκαν.
Πολλοί από τους Κολομβιανούς που κατηγορούνται για ανάμιξη στη δολοφονία είχαν πάει στην Αϊτή για να εργαστούν ως σωματοφύλακες, είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε. Άλλοι όμως γνώριζαν με λεπτομέρειες το σχέδιο της δολοφονίας.
Συγγενείς και συνάδελφοι ορισμένων από τους συλληφθέντες είπαν επίσης ότι οι ύποπτοι είχαν προσληφθεί ως σωματοφύλακες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Δολοφονία Μοΐζ: Τι δουλειά είχαν στην Αϊτή οι κομάντο από την Κολομβία
Αϊτή: Κομάντο από την Κολομβία οι δολοφόνοι του Μοΐζ
Αϊτή: Συνελήφθησαν έξι άτομα για τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν