• Διεθνής πολιτική

    AFP: Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ για τη συμφωνία με το Ιράν – Ο στρατός προετοιμάζεται για κάθε σενάριο, λέει ο Λάπιντ

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα

    Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα


    Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για το ζήτημα της πιθανής αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η επίσκεψη είναι η τελευταία στην προσπάθεια του Ισραήλ να επηρεάσει τις Δυτικές δυνάμεις σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής στη συμφωνία ορόσημο του 2015 με την Τεχεράνη.

    Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η συμφωνία θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ενώ δεν θα εμποδίσει σε τίποτα την Τεχεράνη να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, παρά τις διαψεύσεις του Ιράν.

    Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα «θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον σε μια εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο για τη συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Γαΐρ Λάπιντ είπε ότι η «διπλωματική μάχη»  κατά της συμφωνίας περιελάμβανε πρόσφατες συναντήσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

    «Κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κατανοούν τους κινδύνους που ενέχει αυτή η συμφωνία», είπε ο Λάπιντ, τονίζοντας ότι αυτό που υπογράφηκε το 2015 δεν ήταν «καλή συμφωνία» και πως αυτή που διατυπώνεται αυτή τη στιγμή ενέχει «μεγαλύτερους κινδύνους .»

    Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που είχε σκοπό να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

    Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να επιστρέψει στη συμφωνία και μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο συνομιλιών μια τελική πρόταση της ΕΕ βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, θέτοντας σε αδιέξοδο το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τον Λάπιντ, μια νέα συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ημερομηνία λήξης και αυστηρότερη εποπτεία που θα «εξετάζει επίσης το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη συμμετοχή του στην τρομοκρατία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

    «Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία εάν τεθεί στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή, εάν οι Ιρανοί συνειδητοποιήσουν ότι η ανυπακοή και η εξαπάτησή τους θα επιβαρύνουν βαρύ τίμημα», είπε ο Λάπιντ, προσθέτοντας ότι ο στρατός και η Μοσάντ «έλαβαν οδηγίες από εμάς να προετοιμαστείτε για οποιοδήποτε σενάριο».

    Την Τετάρτη, ο Λάπιντ είπε ότι μια νέα συμφωνία θα «έδινε στο Ιράν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως» που θα χρησιμοποιούνταν από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ισλαμική Τζιχάντ και σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Οι ανταλλαγές απόψεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο

    Τζον Κίρμπι: Ο διάπλους των στενών της Ταϊβάν από αμερικανικά πλοία ήταν συνεπής με την πολιτική για «μία Κίνα»



    ΣΧΟΛΙΑ