ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Έπειτα από έναν 20ετή πόλεμο, οι ξένες δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν τηρώντας την συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001.
Στον πόλεμο αυτό σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εξαιτίας του εκτοπίστηκαν εκατομμύρια άλλοι.
Τώρα οι Ταλιμπάν δίνουν δεσμεύσεις ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει το Αφγανιστάν καταφύγιο τρομοκρατών που θα απειλήσει δυτικές χώρες.
Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο υπάρχει φόβος ότι η επικράτησή τους το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι ένας σκληρότερος εμφύλιος.
Παρ’ όλα αυτά ο Τζο Μπάιντεν, ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που επιβλέπει τον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ, ο οποίος κόστισε στην χώρα του εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν εξ αρχής αποφασισμένος να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την χώρα, σε μια συμβολική ημερομηνία, μάλιστα, την 11η Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν
Πίσω στο 2001, η αμερικανική διοίκηση αναζητούσε την δυναμικότερη αντίδραση στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, κατά τα οποία έχασαν τις ζωές τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι.
Η αμερικανική διοίκηση αναγνώρισε ως υπεύθυνη για τα βαριά πλήγματα την ισλαμική οργάνωση Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της, Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Αφγανιστάν υπό την προστασία των Ταλιμπάν, των ακραίων ισλαμιστών που κυβερνούσαν την χώρα από το 1996.
Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον μπιν Λάντεν στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επέμβουν στρατιωτικά απομακρύνοντάς τους από την εξουσία, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς και να ελαχιστοποιήσουν την τρομοκρατική απειλή.
Οι Ταλιμπάν υπαναχώρησαν, αλλά αργότερα ανασυντάχθηκαν.
Οι ΗΠΑ είχαν την στήριξη των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανέβαλε την εξουσία το 2004. Ωστόσο, τα θανατηφόρα χτυπήματα των Ταλιμπάν συνέχισαν.
Η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων επί Μπαράκ Ομπάμα το 2009 βοήθησε να αναχαιτιστούν οι Ταλιμπάν, αλλά δεν είχε μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Το 2014, στο τέλος της πιο αιματηρής χρονιάς από το 2001, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις επιχειρησιακές αποστολές τους, αφήνοντας την ευθύνη για την ασφάλεια στον αφγανικό στρατό.
Αυτό έδωσε στους Ταλιμπάν την ευκαιρία να κατακτήσουν περισσότερα εδάφη.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν άρχισαν με εντατικούς ρυθμούς, με την αφγανική κυβέρνηση ουσιαστικά αμέτοχη, και η συμφωνία αποχώρησης συνήφθη τον Φεβρουάριο του 2020 στο Κατάρ.
Αυτή η συμφωνία δεν σταμάτησε τις επιθέσεις των Ταλιμπάν, που έκαναν στοχευμένες δολοφονίες, αυξάνοντας την επικράτεια που είχαν υπό τον έλεγχό τους.
Μέχρι χθες που έπεσε στα χέρια τους και η Καμπούλ.
Πηγή: BBC
Διαβάστε ακόμη:
Καμπούλ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί στο χάος του αεροδρομίου
Οι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες εργαζόμενες σε τράπεζες – Διατάσσουν να καταλάβουν τις θέσεις άνδρες συγγενείς τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας