ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
To Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περίπου 1.000 επιπρόσθετα όπλα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους και περισσότερα drones, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι στο CNN. Αυτή θα είναι η πρώτη παράδοση κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας στη Ρωσία, κάτι που θα δώσει σημαντική ώθηση στις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Το τελευταίο φορτίο όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιλάμβανε περίπου 450 drones, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει ήδη οι ρωσικές δυνάμεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν καταρρίψει περισσότερα από 300 ιρανικά drones.
Αύξηση ιρανικής στήριξης
Αυτή η νέα αποστολή σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση της ιρανικής στήριξης στη ρωσική πολεμική προσπάθεια. Αν και ο ακριβής χρόνος παράδοσης της αποστολής στη Ρωσία είναι ασαφής, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα όπλα θα παραδοθούν σίγουρα πριν από το τέλος του έτους.
Τα drones έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η χρήση τους έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι, όταν οι ΗΠΑ και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι η Μόσχα απέκτησε drones από το Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτά τα ιρανικά drones έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία. Τα ιρανικά drones είναι γνωστά ως «περιφερόμενα πυρομαχικά» επειδή είναι ικανά να κάνουν κύκλους για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που προσδιορίζεται ως πιθανός στόχος και να χτυπούν μόνο όταν εντοπιστεί ένας εχθρικός στόχος. Είναι μικρά, φορητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση.
Η αποστολή περαιτέρω ιρανικών όπλων στη Ρωσία είναι μια κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν Ρομπ Μάλεϊ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να «σπαταλήσει τον χρόνο μας» στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας «αν δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα». Η υποστήριξη της Τεχεράνης στη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας και η καταστολή των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάσα Αμίνι τον Σεπτέμβριο, ώθησαν τις ΗΠΑ να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν.
Τι ανέφερε ο Τζον Κίρμπι
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τζον Κίρμπι, ο συντονιστής επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι η παρουσία ιρανικού προσωπικού ήταν απόδειξη της άμεσης εμπλοκής της Τεχεράνης στη σύγκρουση.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην Κριμαία πιλοτάρει ιρανικά drones, χρησιμοποιώντας τα για να πραγματοποιήσει επιδρομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων κατά του Κιέβου» σημείωσε ο Κίρμπι. Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Ιράν άρχισαν να ανταλλάσσουν προϊόντα πετρελαίου, γράφει το Bloomberg, στο πιο πρόσφατο σημάδι εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ δύο χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η γκάμα των ανταλλασσόμενων προϊόντων θα επεκταθεί, ανέφερε το Interfax χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μετά από συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί στο Γκρόζνι.
Διαβάστε επίσης
Ο Πούτιν στρατολογεί Αφγανούς για τον Ουκρανικό πόλεμο αντί 1.500 ευρώ
Ισραήλ: Αυξημένη η συμμετοχή στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές