Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε σε έντονους τόνους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, προσπάθησε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα ζήτημα της Folli Follie Group και την κρίση που προκάλεσε το report της QCM. Το θέμα, άλλωστε, κυριάρχησε στην προγραμματισμένη ακρόαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις Ετήσιες Εκθέσεις της ανώτατης εποπτικής αρχής, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά είναι μεγάλες (όπως φαίνεται και στην πορεία του χρηματιστηρίου τον Μάιο), με τον πρόεδρο της ανώτατης εποπτικής αρχής να καλείται να απαντήσει για τα μέτρα και τις ενέργειες που πήρε και πρόκειται να πάρει η Επιτροπή γύρω από το ζήτημα.
Ο κ. Γκότσης, υπερασπιζόμενος τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Επιτροπής, χαρακτήρισε την υπόθεση της Folli Follie «πρωτόγνωρη» και «πολύ μεγάλου μεγέθους και εύρους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Επιτροπή δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους ζήτημα. Ο ίδιος μάλιστα, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε μέχρι σήμερα η Επιτροπή, απάντησε πως θεωρεί πως επιτέλεσε τον ρόλο της για την προστασία του επενδυτικού κοινού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Γιατί δεν έγινε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie
Απαντώντας στο αν η Επιτροπή έπρεπε ή όχι να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie, όταν στις 4 Μαΐου ήρθε στη δημοσιότητα η έκθεση της QCM με την οποία κατηγορούσε τον όμιλο της Folli Follie για ψευδή στοιχεία αναφορικά με το μέγεθος της εταιρείας προκαλώντας τεράστιας αναστάτωσης στο Χρηματιστήριο και μια τεράστια βουτιά του τίτλου της μετοχής, o κ. Γκότσης υποστήριξε πως η αντίδραση της Επιτροπής ήταν άμεση. Τόνισε πως υπήρξε κινητοποίηση από την Αρχή, υποχρεώνοντας, όπως είπε, την εταιρεία να προχωρήσει σε σχολιασμό μέσω ανακοίνωσης όσων υποστήριξε το QCM, ενώ έλαβε την υπόσχεση από την εταιρεία πως θα υπήρχε και δεύτερη ανακοίνωση εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, για την περίπτωση να ανασταλεί η μετοχή, ο κ. Γκότσης είπε πως εξετάστηκαν όλες οι επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην αγορά, τους επενδυτές και την εταιρεία και εν τέλει αποφασίστηκε να μη ληφθεί απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει διαβεβαιώσεις για τη διάψευση των ισχυρισμών του fund.
«Υπήρξαν φήμες και για για άλλες μετοχές. Σκεφτείτε τι θα γινόταν τι θα γινόταν αν προχωρούσαμε σε αναστολή και για αυτές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Γκότσης, ακόμη και αν είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση, η ζημιά είχε γίνει αφού πέραν των άλλων η δεύτερη ανακοίνωση της FFG δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της 4ης Μαΐου. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε, η διοίκηση της Folli Follie ουδέποτε αιτήθηκε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής.
«Στη φήμη αντιδρά η εισηγμένη, είναι ευθύνη της να αντιδράσει άμεσα. Καμία φορά αυτό γίνεται με δική μας παραίνεση, δεν έχουν όλες οι εταιρείες την ίδια ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση και η αντίδραση κρίνεται από την αγορά», υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Δεν καθυστερήσαμε να κινηθούμε
Ο κ. Γκότσης χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα και τους ισχυρισμούς ότι η Αρχή καθυστέρησε, υποστηρίζοντας ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ακολούθησε βρισκόταν σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τα επόμενα βήματα. Μάλιστα υπογράμμισε το γεγονός πως η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που περιέγραφε τις ενέργειες που πραγματοποίησε (σ.σ. ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο κ.ά).
Παράλληλα, απέρριψε πως υπήρξε κριτική κατά της Αρχής και υποστήριξε πως ότι υπήρχε έγινε για λόγους εντυπωσιασμού εναντίον μας από μερίδα του Τύπου, όπως υποστήριξε.
Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά, “φανήκαμε ψύχραιμοι. Αυτό περιμένει από εμάς η Πολιτεία και η αγορά”.
Ο κ. Γκότσης εκτίμησε πως θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να ολοκληρωθεί μια έρευνα για μια εταιρεία που πραγματοποιεί το 70% των πωλήσεών της μέσω θυγατρικών στην Ασία. «Όταν θα έχουμε τα πορίσματά τους, θα αξιολογηθούν και τότε θα υπάρξουν όχι μόνον ανακοινώσεις αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παραβατικές ενέργειες», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό που προκλήθηκε στη συνεδρίαση εκείνης της Παρασκευής, όσο και τις επόμενες συνεδριάσεις.
“Ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος, ούτε δικαιολογείται και από τη ρηχότητα της αγοράς. Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά του κοινού”, σημείωσε.