ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ο Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών.
«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.
Εξάλλου, ο Ζ.Κ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.
Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στους Βρετανούς να συμμετάσχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως, είπε, εάν δοθεί μια μακρά παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.
Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.
Παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Brexit Κρις Χίτον-Χάρις
Ο Κρις Χίτον-Χάρις, υφυπουργός Brexit στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια περαιτέρω αναβολή στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Απλώς δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβώνας) και αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην κυβέρνηση» ανέφερε στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Απογοητευμένος ο Μπόρις Τζόνσον με την Μέι – Σκληρή γραμμή από Παρίσι και Βερολίνο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση… στο θρίλερ του Brexit ζητάει η Τερέζα Μέι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι Έλληνες εφοπλιστές συζητούν για την ενεργειακή μετάβαση
- Σταϊκούρας: Διετής παράταση της δωρεάν στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Επιβεβαίωση mononews
- Υπουργείο Υποδομών: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης για τα έργα αποκατάστασης των υποδομών από τις θεομηνίες
- ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ μοιράζονται την «πίτα» των μεγάλων έργων στη Θεσσαλία