Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Γιώργος Τσίπρας: Κίνα. Η πολυδιάστατη πολιτική αποδίδει καρπούς

Γιώργος Τσίπρας

Γιώργος Τσίπρας

Η σημαντική επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα δεν αξιολογήθηκε από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Οι σχέσεις της Ελλάδας με μια χώρα που αποτελεί σήμερα τη δεύτερη παγκόσμια δύναμη περνούν σε ένα νέο επίπεδο. Η στρατηγική εταιρική σχέση αποκτά περιεχόμενο και για την ελληνική πλευρά. Αν η ολοκλήρωση της τοποθέτησης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ήταν η προϋπόθεση, η αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθείται από τη νέα κυβέρνηση. Η πολιτική που αναζητά συμμάχους στο εσωτερικό της ΕΕ για τη διέξοδο από την κρίση, κυρίως στην πλευρά του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι η ίδια πολιτική που προωθεί το άνοιγμα της χώρας στον αναδυόμενο νέο κόσμο της Ανατολής και της περιφέρειας.

Το άνοιγμα στην Κίνα ακολουθεί το άνοιγμα στη Ρωσία και το Ιράν, την αναβάθμιση των οικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων με χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο οικονομικό πεδίο απαιτούν βάθος χρόνου. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και του δικού μας μεγέθους, που δεν περιορίζονταν στην «ευφορία του ευρώ»,  είχαν έγκαιρα προχωρήσει σε τέτοια ανοίγματα αρκετά χρόνια πριν, όταν τα διεθνή μηνύματα ήταν ήδη σαφή.

Η προοπτική μιας Ελλάδας κόμβου διαμετακόμισης, ενέργειας, ναυτιλίας, δεν θα γίνει πραγματικότητα γρήγορα και χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Δεν είναι δεδομένη. Η προοπτική αυτή παρέχει σημεία σύμπτωσης με τη στρατηγική του Πεκίνου για την Οικονομική Ζώνη του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο της του κινεζικού οράματος «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος».

Με άξονα τη διαμετακόμιση το εύρος των δυνατών συνεργειών με την κινεζική οικονομική υπερδύναμη υπερβαίνει τη διαμετακόμιση και τα άμεσα με αυτή συνδεόμενα, όπως οι εμπορευματικοί κόμβοι ή οι μεταφορές και οι υποδομές τους. Εκτείνεται στο χώρο της μεταποίησης, της ναυπηγοεπισκευής, του τουρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η αναβαθμισμένη σχέση με την Κίνα παρέχει τη δυνατότητα συνεργειών στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας (δόθηκε ιδιαίτερο βάρος από τον έλληνα πρωθυπουργό και υπήρξαν σχετικές συναντήσεις), ανοίγει το δρόμο για περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα, πεδίο εξαιρετικά σημαντικό, ειδικότερα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, διευκολύνει την επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων σε κινεζικό έδαφος. Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, βαρύνον πεδίο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα.

Η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγικής βάσης σε διεθνείς αλυσίδες αξίας με υψηλή προστιθέμενη αξία από την ελληνική πλευρά, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση και όχι αυτή της εσωτερικής υποτίμησης, η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν οδηγούς που καθορίζουν τα επιδιωκόμενα ποιοτικά στοιχεία της αναβάθμισης των σχέσεών μας με το Πεκίνο.

O Γιώργος Τσίπρας είναι Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/mikonos-iperopsia-ke-astronomikes-times-8-evro-o-kafes-sto-nammos/60399

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://www.mononews.gr/tedshereen-el-feki-as-milisoume-gia-to-sex-ena-ochi-toso-gnosto-paramithi-gia-to-sex-ke-ti-filidonia-video/42583