Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Γιώργος Σταθάκης: Έχει καταθέσεις και στην Κύπρο… σαν όλους τους Έλληνες

** Συμπαθώ πολύ τους βιβλιοπώλες, εκείνους που ξέρουν απ’ έξω τις ράχες των βιβλίων, που θυμούνται τις πλοκές, που αγαπούν τις ηρωίδες μυθιστορημάτων. Συμπαθώ λοιπόν και τον Μάρτιν Σούλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χθες έκλεισε την ευρωπαϊκή πόρτα στα μούτρα του Ερντογάν.

*Ένα μικρό ιστορικό για τον καθένα. Ο Σουλτς γεννήθηκε το 1955 στο Hehlrath της Γερμανίας. Είχε βιβλιοπωλείο μέχρι το 1994 ενώ παράλληλα ήταν δήμαρχος του Wurselen για 11 χρόνια. Από το 1994 εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ερντογάν γεννήθηκε με δυο μήνες διαφορά από τον Σουλτς και εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης όταν ο Σουλτς έπιανε έδρανο στην ευρωβουλή. Και οι δυο έπαιζαν ποδόσφαιρο στα νιάτα τους. Βίοι παρόμοιοι, μυαλά αλλιώτικά και αναμενόμενη σύγκρουση.

*Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νόμζε ότι θα επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη όπως επιβάλλεται στη χώρα του. Νόμιζε ότι όλα θα γινόνταν με το «έτσι θέλω» για το ζήτημα της βίζας. Ένα ζήτημα που υποκρύπτει μετακινήσεις πληθυσμών επί μακρόν, δηλαδή κανονική εποίκηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για να ισχύσει η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό, την παροχή ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν οι ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

*Ενώ όλα έδειχναν ότι η Ευρώπη υποχωρεί στην πίεση, ο Μάρτιν Σούλτς έκανε μια ντρίπλα. Μπλόκαρε τη διαδικασία. Εξήγησε ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση. Πολύ μου αρέσει αυτή η εξέλιξη. Δεν χρειάζεται να γεμίσει ο τόπος μαντηλοφορούσες, δεν χρειάζεται να διαχέεται ο μεσαίωνας της εγγύς Ανατολής. Η Τουρκία βαδίζει σταθερά προς τα πίσω, δεν έχει καμία σχέση με τον Διαφωτισμό, με τις βασικές αρχές του δυτικού πολιτισμού, δηλαδή την ισότητα, την ελευθερία έκφρασης και τα λοιπά και τα λοιπά.

** Διέτρεξα τη λίστα των βουλευτικών «έσχες». Το «πόθεν» παραμένει αναπάντητο καθώς η σχετική δήλωση αναφέρει απλώς τα περιουσιακά. Στάθηκα κι εγώ, όπως πολύς κόσμος, στις καταθέσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη.  Oι καταθέσεις του εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,7 εκατ. ευρώ από το ένα έτος στο άλλο. Εκτός αυτού προκύπτει ερώτημα για τις καταθέσεις στην Κύπρο. Ας είναι κερδισμένα με τίμιο τρόπο, ας είναι κληρονομημένα, ας είναι ότι να΄ναι. Δεν μπορεί κύριε υπουργέ των Οικονομικών να ζητάτε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τα δικά σας κεφάλαια να τα αφήνετε έξω. Είναι φάλτσο, όπως και να το κάνουμε.

*Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μου φέρνουν αναμνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν το ΠΑΣΟΚ κατελάμβανε την εξουσία και τα περελκόμενά της. Υπάρχει έκφραση για το δάχτυλο στο μέλι αλλά θα πρέπει να επινοήσουμε έκφραση για μακροβούτι στην πισίνα με το μέλι…

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/esiodoxi-i-wood-and-company-i-ellinikes-trapezes-tha-epistrepsoun-stin-kerdoforia-to-2016/44709

Διαβάστε επίσης: 

http://www.mononews.gr/i-wall-street-journal-exigi-giati-o-alexis-den-ine-kalos-diapragmateftis-eno-tou-dini-ke-simvoules/44687