ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ενίσχυση των θεσμών και η ανάγκη ρύθμισης των ανισοτήτων στις σύγχρονες κοινωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, πρέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Kevin Featherstone, καθηγητή στο LSE στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Kevin Featherstone αναφέρθηκε στις πολλές διαφορετικές κρίσεις που πλήττουν αυτόν τον καιρό τη δημοκρατία στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για μια «μίξη κρίσεων, κάποιες από τις οποίες είναι βραχυπρόθεσμες, κάποιες μακροπρόθεσμες και κάποιες με βαθύτερες συνέπειες».
Σύμφωνα με τον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό, η Δημοκρατία βρίσκεται όντως σε κρίση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενισχύονται συνεχώς οι νέες ιδέες προκειμένου να προωθούνται εκείνες που θα αποτρέπουν την διάβρωση των θεσμών. Κατά τον ίδιο, ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τεράστιο πλούτο και τεράστιες ανισότητες, ενώ παράλληλα έχει καταστρέψει και το περιβάλλον, με τον άνθρωπο να έχει πλέον ως κίνητρό για τις δράσεις του μόνο το κέρδος.
Όλα αυτά, κατά τον κ. Παπανδρέου, είναι πιθανό να επηρεάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση στην Ουκρανία. «Βλέπουμε κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με συνέπειες τα θύματα πολέμου, την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική και τελευταία την ανθρωπιστική κρίση που θα οδηγήσει σε τεράστια μεταναστευτικά κύματα» επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δύναμη των Social media, παραλληλίζοντάς τα με ό,τι γίνονταν στην αρχαιότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη για επιστροφή στα ‘’βασικά’’ της δημοκρατίας: «Το κύριο θέμα μας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας, το πως μπορούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας, το πως μπορούμε να επανέλθουμε στα βασικά της δημοκρατίας. Τώρα έχουμε τα Social media, στην αρχαιότητα είχαμε την έννοια της ισηγορίας.
Σήμερα με το internet πολλαπλασιάζονται οι φωνές, όμως μέσα από αυτό για κάποιους δημιουργείται μια ανεξέλεγκτη εξουσία. Στην Πνύκα όλοι έπρεπε να συζητούν με όλους. Ως αρχή τότε ήταν ότι οι άνθρωποι έπρεπε να συζητούν. Σήμερα δημιουργούμε στο διαδίκτυο μικρούς στρατούς και μένουμε στο κουκούλι μας».
Με φόντο αυτό το άναρχο τοπίο του διαδικτύου δήλωσε ότι επίκειται, από μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετική ρύθμιση σε σχέση με τον λόγο στο διαδίκτυο, που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην πολυφωνία, αλλά σε μια προσπάθεια για να γίνεται γνωστό από που προέρχεται η όποια ρητορική μίσους.
Επιπρόσθετα, σε αυτό το πλαίσιο, όπως υποστήριξε, εντάσσονται και τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο – ειδικά στην Ευρώπη – και είναι έντονη η ανάγκη ρύθμισης για τις βαθιές ανισότητες σε σχέση με τις κοινωνικές τάξεις, προκειμένου να υπάρχει αίσθηση δικαίου. Όπως εκτίμησε, δε, «αν ως κοινωνία έχεις βαθιές ανισότητες, περνάς στην δημαγωγία και από εκεί στην οχλοκρατία. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να εμπιστευτούν έναν δημαγωγό που παρουσιάζεται σαν σωτήρας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους για να επιτρέψουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατία πολύ άμεσα και σταθερά.
Στόχος μας πρέπει να είναι η εμβάθυνση των δημοκρατικών μας θεσμών και η ενίσχυση των αξιών. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, γιατί όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, οι άνθρωποι αναζητούν σωτήρες. Το βλέπουμε στην Ευρώπη αυτό, όπως πχ με τον Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη».
Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση