ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην «προστασία των κατηγορουμένων» εστίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης , υπεραμυνόμενος του αποκλεισμού των ιντερνετικών μέσων από τη δημοσιοποίηση των δικών, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις αντιδράσεις του ως προς το θέμα όσο και για το νόμο Παρασκευόπουλου.
Η διάταξη ισχύει 22 χρόνια και προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών, προστέθηκε και η απαγόρευση μέσω ίντερνετ, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ , ενώ σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος σχολίασε σκωπτικά: «Έγινε φασαρία για το τίποτα. Όπως έχουν γίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεννοούνται».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά τα παρατηρητήρια τα οποία μπορούν με τους προβλεπόμενους όρους να παρακολουθούν δίκες.
Για τις αποφυλακίσεις, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν πριν τον νέο ποινικό κώδικα.
«Την τελευταία 10ετία η μεγάλη ζημιά στο νομοθετικό σύστημα έκανε ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις διατάξεις του οποίου αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα» και διευκρίνισε ότι «αυτό που αλλάξαμε είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο εκτός από τις προϋποθέσεις του νόμου κρίνει αν θα αποφυλακιστεί με βάσει τον άνθρωπο που έχει μπροστά του».
Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του νέου ποινικού νόμου ο κ. Φλωρίδης είπε ότι από 1η Μαΐου έχει τελειώσει η περίοδος ατιμωρησίας. «Ο σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν όσοι κάνουν παρανομίες ότι θα πάνε φυλακή» και κατέληξε ότι «ένα σύστημα πετυχαίνει όταν σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα πας φυλακή».
Για την υπόθεση Νovartis και για το αν θα αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο υπουργός είπε «ότι βάσει του νέου κώδικα ο εισαγγελέας μπορεί να αξιολογεί το καθεστώς με το οποίο δόθηκε η προστασία και να κρίνει αν πρέπει να υπάρχει ή όχι», ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του Κ. Βελόπουλου στη Βουλή που υποστήριξε ότι βουλευτής του κόμματός του έλαβε βαλίτσα με 30 εκατ δολάρια για να παράσχει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί τι υπηρεσίες παρείχε.
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. «Με την ενοποίησή των ειρηνοδικείων έχουμε αύξηση 50% των δικαστών στη χώρα και αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης».
Επίσης, αναφέρθηκε στο ΣτΕ και στον τρόπο με τον οποίο θα παίρνει τις αποφάσεις του, οι οποίες πολύ σπάνια θα επιδέχονται αναβολή.
Διαβάστε επίσης:
Κύκλωμα εκβιαστών: Η ξανθιά αρχηγός «Νάνσυ», ο υπαρχηγός και πώς δρούσε η σπείρα
Δηλώσεις φόρου: Σταδιακή μείωση των επιτρεπτών ορίων αποκλίσεων – Αυτά είναι τα νέα ποσοστά
ΔΕΗ: Πληρωμές 8,7 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο