Ίσως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά από τότε που ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε 14 φορές σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πήγε ακόμα και σε χώρες που ποτέ δεν είχε επισκεφθεί Έλληνας υπουργός Άμυνας, ασκώντας στρατιωτική διπλωματία. Πήγε για παράδειγμα στο Κατάρ, όπου η Τουρκία διατηρεί βάσεις, και που οι Σεΐχηδες του, προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, ακόμα δωρίζοντάς στον Ερντογάν ιδιωτικά αεροπλάνα, παρόμοια με το Air Force One του Τραμπ.

1

Αποτέλεσμα; Οι Καταρινοί να αποστείλουν μαχητικά αεροσκάφη (Rafale) στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2025» και να πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά μαχητικά πάνω από νησιά του Αιγαίου σε όλο το πλάτος και το μήκος του FIR Αθηνών.

Οι επισκέψεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής του υπουργού Άμυνας είχαν και έναν ιδιαίτερο σκοπό. Τις συμμαχίες, αλλά και την προμήθεια πανίσχυρων οπλικών συστημάτων.

Η συμμαχία με Ισραήλ

Στις επισκέψεις που έκανε στο Ισραήλ και με τις συναντήσεις που είχε με το Ισραηλινό ομόλογό του Ιώβ Γκάλαντ ανακοίνωσε τη δημιουργία από ελληνικά χέρια  ενός αντιαεροπορικούς- αντιπυραυλικού, ανθυποβρυχιακού και αντί-drone συστήματος,  κατά τα πρότυπα του Iron Dome, το οποίο εξελίχθηκε στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Θόλος του Αχιλλέα”: “Ή χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».

Οι ισραηλινοί έχουν αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, ίσως την πιο σύγχρονη αλλά και φονικότερη στην περιοχή. Δεν περιορίζονται στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, αλλά όταν τα προμηθεύονται τα «πειράζουν», ώστε να ξεχωρίζουν και να γίνονται πιο αποτελεσματικά.

Έτσι οι ισραηλινοί τα F-16 τους τα έχουν μετατρέψει σε F-16I Sufa  ενσωματώνοντας μεγάλο αριθμό ισραηλινών ηλεκτρονικών συστημάτων στην θέση των αντίστοιχων «αμερικανικών» καθώς και διαφορετικά όπλα που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιο έπραξαν με τα άρματα μάχης, Merkava Mark IV που αποδείχθηκαν  πιο ανθεκτικά σε επιθέσεις από drones σε σύγκριση με άλλα και που διαφέρουν από τα αμερικανικά.

Έτσι με το ελληνικό οπλοστάσιο γέμισε τελευταίως με ισραηλινής κατασκευής πυραύλους, ορισμένους από τους οποίους δοκιμάστηκαν προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, ενώ Ισραηλινοί έχουν αναλάβει στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Μάχης την διεθνή εκπαίδευση πιλότων μαχητικών με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-340, τα οποία και παρελαύνουν πλέον στις εθνικές επετείους. Αλλά πέραν των οπλικών συστημάτων και των ισραηλινών drones ΗΕRΟΝ, η ελληνοισραηλινή συνεργασία επεκτείνεται και στην ενέργεια (καλώδιο που ενώνει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα), καθώς και στο σχήμα 3+1 ,δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ με την προσθήκη των ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Αλλά πιο σημαντικό, είναι ότι το Ισραήλ βρέθηκε απέναντι με την Τουρκία (ισραηλινά μαχητικά είχαν αερομαχίες με τουρκικά στη Συρία) με το αίτημα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Τραμπ να μην πωληθούν F-35 στην Τουρκία.

Η επίσκεψη στο Λίβανο

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε Τρίτη 8 Απριλίου στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη φορά στον Λίβανο όπου έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον ομόλογό του Μισέλ Μενάσα όσο και από τον Πρόεδρο της χώρας Ζοζέφ Αούν. Ο τελευταίος ας μην ξεχνάμε ότι είναι Στρατηγός και μέχρι πρότινος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και έχει όπως είναι ευνόητο ειδικό ενδιαφέρον για τις αμυντικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Όπως προέκυψε από την υποδοχή και τις συζητήσεις η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον Λίβανο, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους και την παρουσία σημαντικού αριθμού ελληνορθόδοξων και χριστιανών των άλλων δογμάτων, αλλά και ως σύνδεσμος με την ΕΕ. Σημαντικό επίσης ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της επιθυμεί να λειτουργεί ως δίαυλος της Ευρώπης με την περιοχή, σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει και το μεγάλο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τον Λίβανο.

ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Michel Menassa
ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Michel Menassa

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας προσφέρθηκε ήδη να παράσχει η Ελλάδα υλικοτεχνική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, όπως η παροχή υγειονομικού εξοπλισμού, ενώ από πλευράς της Βηρυτού έχουν γίνει και άλλες προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται.

Στη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα δάνεισε με συστοιχία Patriot για να προστατέψει τις πετρελαιοπηγές από τις επιθέσεις Χούθι και τότε οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Έως και Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) έχει πραγματοποιηθεί με συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικές κατασκευές στη Σαουδική Αραβία ενώ ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, έκανε την πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα, στην Αθήνα.

Ακολούθησαν επισκέψεις του κ. Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μια χώρα με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του ORUC REIS), με τα Εμιράτα να μετέχουν σε ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά. Επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου συζητήθηκε και η υπόθεση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και ασκήσεις, του τύπου «Μέδουσα», όπου τα γιγαντιαία αιγυπτιακά ελικοπτεροφόρα (τύπου Μιστράλ) συνεργάστηκαν με τις ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια. Πραγματοποίησε και επίσκεψη στο Τζιμπουτί μαζί με Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell για την Επιχείρηση ASPIDES

Στις 15-16/11/24 υπήρξε συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας  στο 15ο Sir Bani Yas Forum, Άμπου Ντάμπι, στις 8/12/24 επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, στην Αίγυπτο, στις 16-17/12/24 επίσκεψη στο Κατάρ και βεβαίως όπως αναφέρθηκε πιο πάνω συμμετοχή στο ΑΣΣ Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας, στην περιοχή Al Ula, Σαουδική Αραβία. Ακόμα στις 17-18/2/25 Έκθεση IDEX-NAVTEX 2025, Άμπου Ντάμπι και συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan).

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Παγώνει τους δασμούς για 90 ημέρες εκτός από την Κίνα
Prada: Εξαγοράζει την Versace έναντι 1,38 δισ. – Το μεγάλο deal των δύο κολοσσών της μόδας
Μητσοτάκης στο Breitbart: Ευρώπη και Τραμπ μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία «win-win»