Ο Κώστας Τασούλας είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ακυρώνοντας τα όποια σενάρια υπήρξαν για κίνηση – έκπληξη, και πηγαίνοντας σε μια by the book δεξιά επιλογή,

Παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή έπαιζε δυνατά και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως ενός προσώπου που θα μπορούσε να «αθροίσει» και τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και να αγγίξει ει δυνατόν τις 200 στην ψηφοφορία που θα γίνει, ο πρωθυπουργός στάθμισε αλλιώς τα γεγονότα.

1

Πέρα από την ακεραιότητα και το ήθος του Προέδρου της Βουλής, που παρέθεσε ενδελεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Πέρα από το γεγονός ότι έριξε το μπαλάκι στην πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων θυμίζοντάς τους ότι ο Κώστας Τασούλας εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία ως Πρόεδρο της Βουλής.

Και πέρα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμα ότι εξήρε και τον πολιτικό Τασούλα, την προσφορά του και το επικοινωνιακό του προφίλ, η επιλογή αυτή έχει σαφή πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Κώστα Τασούλα διότι με τον τρόπο αυτό συσπειρώνει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα η οποία θα ψηφίσει «μπετόν» τον νέο πρόεδρο. Δεν νοείται ότι θα υπάρξει έστω κι ένας από τους 156 βουλευτές της ΝΔ που θα πει «όχι» σε αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι και ο Αντώνης Σαμαράς θα ψηφίσει τον κ. Τασούλα με τον οποίο έχουν κοινή πολιτική καταγωγή, καθώς θεωρούνται «παιδιά» του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Ο Αβέρωφ θεωρείται δε εμβληματική προσωπικότητα της παραδοσιακής δεξιάς, επομένως και ο κ. Τασούλας είναι αυτό που ο μέσος Νεοδημοκράτης θεωρεί «παραδοσιακό δεξιό» που μιλά στην καρδιά του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι 156 βουλευτές της ΝΔ, συν ο διαγραφείς Αντώνης Σαμαράς μπορούν να ενισχυθούν ως «μπλοκ Τασούλα» και με αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές από το χώρο των Σπαρτιατών αλλά και με βουλευτές της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης. Αλλωστε ο κ. Τασούλας ως παραδοσιακός δεξιός έχει κοινό ακροατήριο με αυτό των δύο κομμάτων δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει συσπείρωση και των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που έχουν απομακρυνθεί κατά καιρούς λόγω της «κεντρώας στροφής» που έχει κάνει το κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Ευελπιστεί δηλαδή σε μια επιστροφή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του 2019 και του 2023 που έφυγαν ωστόσο στις περασμένες ευρωεκλογές επειδή θεώρησαν ότι διαρρήχθηκε η σχέση τους με την… κεντρώα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η «δεξιά» επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Κώστα Τασούλα έχει ξεκάθαρα κομματικά χαρακτηριστικά αλλά κι ένα ακόμη ατού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… το κεφάλι του ήσυχο με τον κ. Τασούλα, δεν θα πάει δηλαδή στην Προεδρία με δική του ατζέντα.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι μπορεί να τιμήσει και να αναβαθμίσει (όσο μπορεί και του επιτρέπει το Σύνταγμα) το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και μια ακόμη επισήμανση. Δεν περνά απαρατήρητη η έκκληση του πρωθυπουργού στα άλλα κόμματα να στηρίξουν την επιλογή του, αφού αυτό είχαν κάνει και στην ψηφοφορία για την Προεδρία της Βουλής.

Τους λέει επί της ουσίας να ψηφίσουν τον φιλομαθή, σεμνό, με πολύ χιούμορ και κοινής αποδοχής Κώστα Τασούλα και να μην τον «ακυρώσουν» επειδή είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα μειονεκτήματα

Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Για παράδειγμα δεν εξηγήθηκε επαρκώς γιατί δεν έκανε δεύτερη θητεία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την ίδια αλλά δεν είναι και τόσο καθαρή εξήγηση ότι έχουν «ταραγμένες εποχές» και χρειάζεται πολιτικό πρόσωπο με μακρά πορεία κι εμπειρία.

Αλλωστε, ουδεμία παρέμβαση στα πολιτικά μπορεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι η «δεξιά» επιλογή λειτουργεί αντίθετα με την γενικότερη, εδώ και χρόνια, στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για διεύρυνση και όσο το δυνατόν περισσότερες συναινέσεις σε κορυφαίες επιλογές.

Θεωρείται δεδομένο ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα άλλα κόμματα θα στηρίξουν την επιλογή του Κώστα Τασούλα, ο οποίος δεν μπορεί να εκλεγεί με ευρείες πλειοψηφίες αλλά θα παραμείνει στα επίπεδα των 160, πάνω ή κάτω, βουλευτών.

Σε αντίθεση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την οποία είχαν ψηφίσει 261 βουλευτές.

Επίσης, δίνει «πάτημα» στα κόμματα να υποστηρίζουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης «σύρθηκε» σε δεξιά επιλογή διότι φοβήθηκε τα εσωκομματικά μέτωπα με Σαμαρά και Καραμανλή.

Βεβαίως, καθίσταται πλέον δύσκολη και μια οποιαδήποτε συνεννόηση για άλλα θέματα με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και θέματα που αφορούν την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης «περιχαράκωσε» το δεξιό κοινό του κι έτσι θα πάει ως τις εκλογές, ξεχνώντας τις διευρύνσεις επειδή φοβήθηκε τους αντιπάλους του στο κόμμα.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η μη επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία ήταν φανερή εδώ και καιρό καθώς 15 με 20 βουλευτές είχαν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν θα ψηφίσουν χρεώνοντάς της τους πανηγυρισμούς για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και γενικά θεωρούσαν ότι η νυν πρόεδρος δεν ταιριάζει στη ΝΔ, ότι είναι πολύ soft και μακριά από τους μέσους δεξιούς ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποψήφιος για Προέδρος της Δημοκρατίας
UBS: Οι επενδυτές έχουν προτιμήσει Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank έπονται
Ο Θεοδωρικάκος, οι ασφαλιστικές και οι αναπροσαρμογές στα συμβόλαια υγείας – Όλο το παρασκήνιο