• Πολιτική

    Γιατί ο Μητσοτάκης «έφαγε» τον Σκρέκα, ο φόβος για Θεοδωρικάκο και μια κίνηση… δίκοπο μαχαίρι

    Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο νυν Τάκης Θεοδωρικάκος


    Μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο μπορεί να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να αλλάξει τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Να αποδειχθεί αυτή η κίνηση προδήλως επικοινωνιακή, δηλαδή ότι δεν είχε ουσία η αλλαγή προσώπων, αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Τι χρεώθηκε ο Κώστας Σκρέκας και πλήρωσε με την απομάκρυνσή του; Χρεώθηκε την εικόνα στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές των προϊόντων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από 3%.

    Χρεώθηκε το γεγονός ότι αν και υπήρξαν πολλά μέτρα προς την κατεύθυνση της υποχώρησης των τιμών, αυτά δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και βεβαίως χρεώθηκε τις κακές σχέσεις με τους «σουπερμαρκετάδες» και άλλους παράγοντες της αγοράς. Πρόσφατα ο επιχειρηματίας κ. Γιώτης, είπε ότι προτιμά να συνομιλεί με τον Κ. Χατζηδάκη παρά με τον Κ. Σκρέκα.

    Ωστόσο, ο κίνδυνος που αναφέρθηκε παραπάνω είναι τελικά να αποδειχθεί ότι τις πολιτικές τις συναποφασίζουν όλοι σε μια κυβέρνηση. Ότι τα «καλάθια» του νοικοκυριού, τα πλαφόν, τα υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες και τη σύγκρουση με τις μεγάλες πολυεθνικές τις αποφασίζει μεν ο αρμόδιος υπουργός, τις εγκρίνει ωστόσο και ο πρωθυπουργός.

    Αν αυτές οι επιλογές δεν «τράβηξαν» τότε πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές κι όχι τα πρόσωπα.

    Και η αλλαγή στο υπουργείο θα μπορούσε να υποκρύβει την ομολογία του Μεγάρου Μαξίμου ότι απέτυχε η πολιτική κατά της ακρίβειας που συνολικά συναποφασίστηκε.

    Αν, όμως, απέτυχε η μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσα πολιτική, πώς θα συνεχίσουν με την ίδια;

    Μια αλλαγή προσώπων στο υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργεί αρχικά με επικοινωνιακούς όρους. Δηλαδή δημιουργείται η προσδοκία ότι ο νέος υπουργός θα είναι πιο αποτελεσματικός από τον άλλον, πιο διορατικός και πιο αποφασιστικός στη λήψη νέων μέτρων, όχι των παλαιών που απέτυχαν.

    Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, νέος υπουργός στη θέση του κ. Τσιάρα, στην πρώτη του ανάρτηση είπε ότι θα δώσει τη μάχη κατά της αισχροκέρδειας και της αποκλιμάκωσης των τιμών.

    Δεν θα μπορούσε να πρωτοτυπήσει, όποιος κι αν ήταν στη θέση του το ίδιο θα έλεγε, άλλωστε γι’ αυτό επελέγη από τον πρωθυπουργό. Για να δώσει μάχη…

    Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η αλλαγή, η σημαντικότερη του ανασχηματισμού αρκεί από μόνη της να αντιστρέψει το κλίμα.

    Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Δεν θα «τρομάξει» η ακρίβεια από τον άλλοτε σκληρό υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο, ενώ πριν δεν είχε τρομάξει από τον πιο… λάιτ κ. Σκρέκα.

    Ισως, λόγω χαρακτήρα ο νέος υπουργός να έχει μεγαλύτερη πυγμή να τα βάλει με τα ολιγοπώλια, με τις πολυεθνικές, με όσους συμβάλουν στις τρομακτικά υψηλές τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες.

    Όμως, ο κίνδυνος της επικοινωνιακής αλλαγής είναι σε τέσσερις έως έξι μήνες από τώρα η ακρίβεια να παραμένει στα ύψη, παρ’ ότι τα νούμερα του πληθωρισμού θα ευημερούν.

    Και να «καεί» και ο κ. Θεοδωρικάκος αλλά και η επιλογή Μητσοτάκη.

    Και τότε, με μεγάλο ενδεχομένως κόστος που θα έχει υποστεί συνολικά η κυβέρνηση, να ληφθούν άλλου είδους αποφάσεις που δεν συνδέονται με πρόσωπα.

    Και οι άλλες πολιτικές

    Για παράδειγμα να χτυπηθεί πραγματικά η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, κι όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα επιστολές στην έτσι κι αλλιώς αναρμόδια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Ή να χρειαστεί να πάμε σε μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, στα πρότυπα της Ισπανίας και η αντιπολίτευση να κουνά το δάκτυλο στο Μαξίμου λέγοντας: «Εμείς σας το ζητούσαμε εδώ κι ένα χρόνο.

    Μια εμβληματική αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές, όμως, θέλει πολλή δουλειά στην Ελλάδα καθώς πρέπει να γίνει και να περάσει άμεσα στον καταναλωτή. Να μην πάει δηλαδή στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών και των εμπόρων.

    Πώς θα γίνει όμως, κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού πολλές φορές δεν μπορεί να διεκπεραιώσει βασικές εργασίες της λόγω υποστελέχωσης;

    Μπορεί έτσι η αλλαγή στο υπουργείο να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τον κ. Μητστοτάκη. Και το επικοινωνιακό χρονικό διάστημα της περιόδου χάριτος να περάσει και ο κ. Θεοδωρικάκος να «καεί» και οι τιμές να παραμένουν στα ύψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί πήγαν Τσιάρας και Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης – Κινήσεις με το βλέμμα… στα τρακτέρ
    Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα δώσω μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών
    Ανασχηματισμός: Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που έμειναν εκτός
     



    ΣΧΟΛΙΑ