ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Αντώνη Σαμαρά έστω και έμμεσα στήριξε ο Κώστας Καραμανλής στο ζήτημα της διαγραφής του από τη ΝΔ κατά την παρέμβαση του στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργο Χαρβαλιά «Γιαβόλ» στην Πάτρα ενώ παράλληλα έκλεισε και το κεφάλαιο προεδρία της Δημοκρατίας για τον ίδιο.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων βουλευτές και γαλάζια στελέχη ο Κώστας Καραμανλής το βράδυ της Παρασκευής εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις διεθνείς εξελίξεις, μίλησε για τα εθνικά θέματα κάνοντας λόγο πως απαιτείται συνεννόηση και ενότητα ενώ αναφέρθηκε τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και στην προεδρία της Δημοκρατίας, ένα θέμα που άνοιξε ο Μεσσήνιος πολιτικός επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ του mononews από το πρωί της Τετάρτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά και τις μάχες που όπως είπε πρέπει να δώσει η χώρα μας και να διεκδικήσει τα δίκαια της.
«Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας» ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.
Και πρόσθεσε «με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε στέλνοντας αυστηρό μήνυμα. «Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».
Σε αυτό το πλαίσιο όπως τόνισε «η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».
Εκεί ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε «ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής» αναφερόμενος έστω και με έμμεσο τρόπο στον Αντώνη Σαμαρά που το προηγούμενο διάστημα είχε ασκήσει κριτική για τα ελληνοτουρκικά.
Εν ολίγοις ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνοι στήριξε τον Μεσσήνιο πολιτικό στις ενστάσεις που μπορεί να είχε αλλά τόνισε πως είναι και αντίθετος στα πειθαρχικά μέτρα.
Προεδρία της Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα όμως ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας.
Από την περασμένη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής» και αποτέλεσε την αφορμή για τη διαγραφή του από τη ΝΔ υποστήριξε πως ο καταλληλότερος για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Κώστας Καραμανλής.
Γιατί όμως επέλεξε τώρα ο Μακεδόνας πολιτικός να κλείσει κάθε σενάριο που έχει να κάνει με την Ηρώδου Αττικού και τον ίδιο;
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και χρόνια έχει διαμηνύσει ότι δεν τον αφορά το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας και αυτό κυρίως λόγο της απομείωσης των αρμοδιοτήτων που έχει ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Πάτρα ξαναέκλεισε το ζήτημα.
Συγκεκριμένα ανέφερε «μια τελευταία λέξη για τα περί προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».
Έτσι σε μια περίοδο που φουντώνει η ονοματολογία για τον επόμενο ή την επόμενη ένοικο της Ηρώδου Αττικού (αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Βασίλη Κανέλλη) ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να ξεκαθαρίσει με έμφαση πως δεν τον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να μην εμπλέκεται το όνομα του σε οποιαδήποτε σενάριο και συζήτηση. Και αυτό σε μια περίοδο που πλησιάζει ο χρόνος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει την τελική επιλογή για το πρόσωπο που θα κατευθυνθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης
Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή Σαμαρά, οι «Συμπιλίδηδες» και η επόμενη ημέρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Εξετάζει το μπλοκάρισμα των τηλεφωνικών κλήσεων μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων
- Hi tech φυλακές 617 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο – Το σχέδιο μετακόμισης του Κορυδαλλού και οι 4 «μνηστήρες»
- Elevate Greece: Στις 805 οι εγγεγραμμένες startups στο εθνικό μητρώο
- ΠΑΣΟΚ: Ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση κατά του σχεδιαζόμενου συμφώνου Τουρκίας – Συρίας