ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Bild”, τo Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των «βρώμικων» φαγητών.
Βέβαια σε όλο αυτό υπάρχει και ο οικονομικός αντίκτυπος, καθώς καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ,το 80% παράγονται στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.
Το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ. Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.
Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.
Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά κρατάει αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.
Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Eυρωπαική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.
ELVIDA FOODS: «Ο ελληνικός γύρος δεν περιέχει φωσφορικά άλατα»
Η ελληνική εταιρεία Elvida Foods με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι για τον ελληνικό γύρο δε χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα. Όπως εξηγεί:
- Στην παραγωγή γύρου ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα.
- ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ.
- Πρόσφατα υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner και Kebab και μόνον, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής πλευράς.
- Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab (στον γύρο δεν χρησιμοποιούνται) και έτσι δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
- Επομένως ο γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
- Η ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρραβωνιάστηκε η Kaley Cuoco και ξέσπασε σε κλάματα (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάκληση μπαχαρικού από τον ΕΦΕΤ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαψεύδει ο Σουλτς: Δεν είναι ορατή μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις