Πέραν όλων των άλλων αναγνώσεων του χθεσινού ανασχηματισμού, οι επιλογές και οι κινήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μυρίζουν έντονα πρόωρες κάλπες, εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψει η συγκυρία της πανδημίας.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, έναν σκόπελο που θέλει να περάσει στον σωστό χρόνο, χωρίς να βρέξει πολύ τα πόδια της, ώστε να επιστρέψει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Και ο σωστός χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Το άρωμα των εκλογών αναδύθηκε κυρίως από τις αλλαγές που έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών. Με δεδομένο ότι στην συντριπτική πλειονότητα των υπουργείων οι αλλαγές ήταν από μικρές έως ανύπαρκτες, στο Εσωτερικών ήταν -τηρουμένων των αναλογιών- σαρωτικές.

Επιλογή του πρωθυπουργού ήταν να τοποθετήσει στην κεφαλή του ΥΠΕΣ τον Μάκη Βορίδη, έναν πολιτικό με ιδιαίτερες αντοχές, οργανωτικές ικανότητες και από τον σκληρό πυρήνα της παράταξης.

Δίπλα του, στην θέση του αναπληρωτή υπουργού, τοποθετήθηκε ο πρώην πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ένας από τους ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη, στενός συνεργάτης του εδώ και χρόνια.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η μετακίνηση-αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου, ενός ανθρώπου που γνωρίζει τα εκλογικά συστήματα όσο λίγοι, από την θέση του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τις εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να ερμηνευτεί και διαφορετικά, δηλαδή ως αποδέσμευση από τις αρμοδιότητες του υπουργού, προκειμένου να έχει την ελευθερία κινήσεων σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει στις κάλπες πρόωρα.

Επιπλέον, η τοποθέτηση συνολικά 11 βουλευτών σε κυβερνητικά πόστα που έφερε και αύξηση της εκπροσώπησης διαφόρων περιφερειών στην κεντρική εξουσία είναι στοιχείο του χθεσινού ανασχηματισμού, που μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση του πρωθυπουργού να κατευνάσει τοπικές «γκρίνιες», να κάνει κάποιες διευθετήσεις «γαλάζιων» αποχρώσεων.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ήδη ότι είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές. Γεγονός είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, καθώς χάνουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως δεν προαναγγέλλονται και οι ανασχηματισμοί. Το πολύ πρόσφατο παρελθόν το αποδεικνύει.

Διαβάστε ακόμη:

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γιάννη Βρούτση

Ανασχηματισμός: Αυτό είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο – Αναβάθμιση Βορίδη και Σκρέκα, μετακίνηση για Χατζηδάκη