• Πολιτική

    Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρότεινε ο εισαγγελέας

    Γιάννος Παπαντωνίου: Στη δίνη των κρίσεων με Θάνο Βερέμη

    Γιάννος Παπαντωνίου


    Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από δωροδοκίες επί υπουργίας του στο Εθνικής Αμυνας πρότεινε ο εισαγγελέας στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

    Εισήγηση καταδίκης έκανε ο εισαγγελέας και για τους 2 συγκατηγορουμένους του πρώην υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ: της συζύγου του κι ενός στενού του φίλου.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα προέκυψε κατά την πολύμηνη δίκη ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου χρηματίστηκε με 2.437.962 ευρώ από τη γαλλική εταιρεία “THALES NEDERLAND B.V.” ώστε να προωθήσει τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του πολεμικού μας ναυτικού.

    «Η σύμβαση αυτή -ανέφερε κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας- έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία. Τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς ν’ αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα!»

    Ο κ. Παπαντωνίου που στα τέλη του 2018 είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και παρέμεινε στη φυλακή για 17 μήνες, αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει ότι οι ειδικοί τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί πολλά χρόνια πριν όταν εκείνος εργαζόταν στο εξωτερικό.
    Ο ισχυρισμός του είναι ότι ο φίλος του τον εξυπηρέτησε καταθέτοντας για λογαριασμό του διαφορά νόμιμα χρηματικά ποσά που προέρχονταν είτε από τη θεία του είτε από επιστροφή δανεικών στην πρώην σύζυγο του.

    Ισχυρισμός που κατά τον εισαγγελέα:

    «Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε».

    Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, εμένε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε.

    Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων»

    Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι έχουν ελεγχθεί κατά το παρελθόν οι λογαριασμοί του και δεν είχε βρεθεί τίποτα παράνομο.

    Αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα:

    “Στην εισαγγελική αρχή δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα! Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο φίλος του λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στο φίλο του περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος.»

    Η δίκη θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπελέρη: «Θέλουμε μία Αλβανία η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη»

    Τσιάρας: Να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έρχονται νέες αποκαλύψεις για οργανωμένο έγκλημα, οπαδική βία και εκβιασμό επιχειρηματιών



    ΣΧΟΛΙΑ