ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προληπτική γραμμή στήριξης ή buffer; Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, θα κρατήσει ίσες αποστάσεις σε ότι αφορά τις δύο εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα, μετά τον Αύγουστο του 2018.
Σήμερα μάλιστα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ (απαρτίζεται από τον Διοικητή, τους δύο Υποδιοικητές, τα άλλα 3 μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και έξι Συμβούλους- εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων) και αντικείμενο του θα είναι η έγκριση της Έκθεσης του Διοικητή.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.gr στην Έκθεση θα γίνεται αναλυτική αναφορά και στο buffer και θα τηρούνται ίσες αποστάσεις για τις δύο εναλλακτικές χρηματοδοτικής «ασφάλειας» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η Έκθεση του Διοικητή θα αναφέρεται στην πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που είχε θετική επίδραση στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα.
Τα θετικά σημάδια αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στο ΑΕΠ αλλά και σε σημαντικούς δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, στους δείκτες προσδοκιών, όπως είναι ο δείκτης ΡΜΙ στη βιομηχανία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος.
Θετική είναι επίσης η υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Μάλιστα προ ημερών εκδόθηκε από το ελληνικό δημόσιο 7ετές ομόλογο ύψους 3 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,5%, παρά τις αναταράξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αισιοδοξούμε δεν εφησυχάζουμε. Αυτό θα είναι το μήνυμα του Διοικητή για τα stress test που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το τελευταίο διάστημα οι καταθέσεις αυξήθηκαν, ενώ σημαντικά περιορίστηκε και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Ο Διοικητής θα επισημάνει ότι με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων που έχουν προσδιοριστεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ). Επιπρόσθετα, οι συσσωρευμένες προβλέψεις των τραπεζών επαρκούν για να καλύψουν το ήμισυ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται πολύ ικανοποιητικά (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%) από την αξία (βάσει συντηρητικών αποτιμήσεων) των εμπράγματων εξασφαλίσεων, που έχουν λάβει οι τράπεζες έναντι των προβληματικών δανείων τους.
Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών των τραπεζών.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο το νέο θεσμικό πλαίσιο και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και η μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη δευτερογενή αγορά. Επιβάλλονται, επίσης, δραστικές αποφάσεις για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες.
Ακόμα ο κ. Στουρνάρας θα επισημάνει ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα είναι προαπαιτούμενα για τη διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συζήτησε ο Γ. Στουρνάρας με τους τραπεζίτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα της Ελλάδος: Ολοκλήρωσε τον έλεγχο των συμβολαίων των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση