ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι έκτακτες κρίσεις είχαν στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις και διενεργήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ «Νίκη» Δημητρίου Νατσιού.
Σκοπός τους ήταν ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και τόνισε πως δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για συνέπεια τόσο στο νόμο όσο και στη «Δομή των ΕΔ 2024-2035», όπως παρουσιάστηκε στη ΒτΕ στις 14 Νοεμβρίου 2024.
Ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μας είχε πριν από τις κρίσεις εξαπλάσιους σε αναλογία υποστρατήγους σε σχέση με τις ΗΠΑ και εντεκαπλάσιους ταξιάρχους, ενώ για κάθε έναν Ανώτατο Αξιωματικό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,35 Ανώτατοι Αξιωματικοί στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό», υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια δομή διοίκησης είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επεσήμανε επίσης ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», αναφέροντας πως «δεν μπορεί η χώρα μας να έχει δομές που ανάγονται στο 1974, όταν υπήρξε η επιστράτευση λόγω των γεγονότων της Κύπρου». Ξεκαθάρισε ότι «όλες αυτές οι εισηγήσεις προέρχονται από τα Επιτελεία. Είναι μελέτες, που έχουν γίνει από τους κατεξοχήν αρμοδίους, από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και καταλήγουν στον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας», ο οποίος τις υιοθετεί, καταλήγοντας πως «ουδείς αρμοδιότερος των ανθρώπων που επί σαράντα συναπτά έτη έχουν δώσει τη ζωή τους για την Πατρίδα».
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως η ‘υλοποίηση των στόχων’ είναι η υλοποίηση των διαδικασιών για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων εγκεκριμένη από τη Βουλή των Ελλήνων και το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων για την εθνική ασφάλεια, το ΚΥΣΕΑ. Για την «έκθεση» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νατσιός, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι ήταν κατ’ ουσίαν, η εισήγηση της συνολικής πρότασης του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για τη Δομή Δυνάμεων για όλους τους Κλάδους, η οποία αφού είχε λάβει γνωμάτευση από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και αρχική έγκριση από το Συμβούλιο ‘Αμυνας (ΣΑΜ), εν συνεχεία εισήχθη από τον κ. ΥΕΘΑ για διατύπωση γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να λάβει και τελική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Δεν επρόκειτο λοιπόν ούτε για μια γενικόλογη τυχαία έκθεση ή σημείωμα ή μελέτη αλλά για την εμπεριστατωμένη πρόταση του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αναφορικά με τη νέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 για την οποία διατύπωσε θετική γνώμη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κυρώθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Για συγκεκριμένα στοιχεία αναδιοργάνωσης των Μονάδων και Σχηματισμών παρέπεμψε στην ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας που δημοσιεύθηκε την 16η Δεκεμβρίου 2024.
Απαντώντας σε σχετικές αναφορές του κ. Νατσιού, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέδειξε τις δράσεις του υπουργείου για την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών, τονίζοντας την παροχή δυνατοτήτων στα στελέχη για έρευνα και διδακτορικά προγράμματα και τον τετραπλασιασμό των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όσον αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία δήλωσε πως το Σχέδιο Νόμου που έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «θα δείτε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση», γεγονός που διαφαίνεται ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις.
Για το Πολεμικό Μουσείο επεσήμανε ότι Πρόεδρος είναι Πτέραρχος εν Αποστρατεία και προέρχεται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική. Αναφερόμενος στο «κλείσιμο στρατοπέδων» ο κ. Υφυπουργός τόνισε για άλλη μία φορά πως «έχουμε 831 στρατόπεδα στο σύνολο της επικράτειας, περισσότερα από όσα έχουν οι ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα ενισχυθούν με προσωπικό και άλλα μέσα. Περαιτέρω στοιχεία αποτελούν διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν δύνανται να κοινοποιηθούν.
Απαντώντας σε σχόλια του κ. Νατσιού για το ΕΛΚΑΚ τόνισε ότι «ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Το σύστημα ‘Κένταυρος’, το οποίο είναι anti-drone έχει επιχειρήσει σε πραγματικές πολεμικές καταστάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και έχει αποδώσει σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τρέχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες προγράμματα μέσα από το ΕΛΚΑΚ, τα οποία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι προς όφελος της Πατρίδας μας, των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να ψωνίζουμε πάντα από το πάνω ράφι δισεκατομμύρια εξοπλισμών. Πρέπει να παράγουμε και από μόνοι μας».
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, από αέρος με τα Rafale, από θαλάσσης με τις Belharra, με όλα τα υπόλοιπα συστήματα που είναι στο σχεδιασμό», κάνοντας ειδική αναφορά στον θόλο για τη θωράκιση του Αιγαίου και τις συναινέσεις που μπορούν να υπάρξουν στα εθνικά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης
ΔΥΠΑ: Συνολικά 977.687 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2024 – Μείωση κατά 6 %
Lamda Development: Πώς τα υλικά του παλιού αεροδρομίου αποκτούν νέα ζωή
Παναμάς: Η διώρυγα είναι και θα παραμείνει υπό τον έλεγχό μας λέει ο πρόεδρος Μουλίνο