Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Για νίκες μίλησε στη Βουλή ο Α. Τσίπρας αλλά οι βουλευτές του δεν τον χειροκρότησαν

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε πλήρως το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο σε ομιλία του στη Βουλή, εκθειάζοντάς το στην ουσία ως ένα εντελώς ριζοσπαστικό – chic – νομοσχέδιο που θα προστατεύει κάτω από την ομπρέλα του όλους τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους και το παρουσίασε εν ολίγοις ως την ολοκληρωμένη μορφή των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Θρίαμβο περίμενε αλλά το χειροκρότημα δεν ήρθε ποτέ, ούτε καν από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με την εκκωφαντική αυτή σιωπή να τον φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μπορεί να χρυσώνει το χάπι όσο θέλει ο πρωθυπουργός, όμως το χάπι θα παραμένει χάπι και μάλιστα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες επιβαρυντικές για τον τόπο μας.

Επί μία περίπου ώρα, λοιπόν, ο Αλέξης πραγματοποιούσε την ανάλυση του “θριάμβου” του και δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση – φευ! – σχετικά με το τι θα έκανε κι εκείνη στη θέση του. Επιτέθηκε σφόδρα στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση (στο ό,τι-απέμεινε-από-το-ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΠΟΤΑΜΙ και την Ένωση Κεντρώων), την οποία και κατέταξε στην ίδια κατηγορία με την ΝΔ, ως κόμματα που άλλα λένε και άλλα κάνουν. Η μόνη φορά που άκουσε χειροκρότημα από την κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν όταν έβαλε τέλος σε όποια σενάρια επικρατούν σχετικά με την αναδιανομή στην εξουσία και τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος σε μορφή οικουμενικής.

Δε δίστασε μάλιστα να διατυπώσει ότι το μόνο δίλημμα που υφίσταται είναι “ή ΣΥΡΙΖΑ ή χάος”, κάνοντας επίκληση στο όποιο πατριωτικό αίσθημα απέμεινε στους βουλευτές του αλλά προπάντων στο κομματικό αίσθημα, το οποίο ξεχειλίζει το δίχως άλλο. Συγκεκριμένα, αναφώνησε “Συμπαγής σαν μια γροθιά και αμέσως μετά την αξιολόγηση θα βάλουμε μπροστά να φτιάξουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε η πατρίδα μας, οι δυνάμεις του μόχθου, να στηθεί σε στέρεες βάσεις. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά είμαστε πολύ πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”.

Δεν παρέλειψε να στηρίξει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς έκπληξη πολλών και δικαίως, για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τις απόψεις του για το νόμισμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Βουλή

Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

“Δεσμευτήκαμε να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την α’ κατοικία. Θέλω να θυμίσω τη στάση της κυβέρνησής μας στα βασικά της συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Ν.Δ υποστήριζε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών συντάξεων και σε περικοπές που θα ισούνται με μία σύνταξη ανά έτος. Αυτά τα παρουσίαζαν σαν αναπόφευκτη μοίρα. Είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Ακριβώς επειδή εμείς γνωρίζαμε ότι η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης, ζήτησα από το Νοέμβριο τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μην γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρήκαν φτηνές δικαιολογίες και προσχήματα για να αποφύγουν κάθε συναίνεση σε κόκκινη γραμμή που ήταν να μη γίνουν νέες μειώσεις σε συντάξεις. Μας έλεγαν βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα βοηθήσουν να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που ισοπέδωσαν τις συντάξεις και είχαν μόνο μια απάντηση: Οριζόντια περικοπή συντάξεων. Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας σε ό,τι αφορά τη Βουλή. Γιατί οι πολίτες με ενστάσεις αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια. Μεθαύριο ψηφίζουμε στη Βουλή μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Αφού προστατεύονται όσοι παίρνουν αθροιστικά σύνταξη μέχρι 1300 ευρώ.

Αυτό το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και να αναδιανείμουμε τα βάρη. Επιλέξαμε να μοιράσουμε δίκαια το βάρος στα υψηλά εισοδήματα. Να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης που αφορά στην βιωσιμότητά του. Δεν εννοώ ότι σε λίγα χρόνια θα είχαμε τον κίνδυνο άλλων περικοπών αλλά να μην μπορούμε καν να εγγυηθούμε τις συντάξεις. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος και χωρίς τη συμφωνία. Φέραμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.

Επιτυγχάνουμε την εξασφάλιση του βιοτικού επιπέδου ζωής αποτρέποντας τον κίνδυνο φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος των απόμαχων της ζωής.
Επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων.

Επιτυγχάνουμε την αύξηση κινήτρων παραμονής στην εργασία.

Ακούω ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό και αναρωτιέμαι πόσο θράσος μπορεί να έχει κανείς. Δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που να συζητήθηκε τόσο εκτενώς όσο αυτή που έρχεται αύριο στην Ολομέλεια. Συζητάμε επί πέντε ολόκληρους μήνες. Προχωρήσαμε σε ποιοτικές αλλαγές και βελτιώσεις. Ακούσαμε προτάσεις, διαμαρτυρίες και κάναμε διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού.

Σεβαστήκαμε τις κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα των αγροτών και ακούσαμε τα αιτήματά τους. Ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που κάλεσε δυο φορές στο γραφείο του εκπροσώπους των αγροτών. Θέλω να επαναλάβω ότι με τον αγροτικό κόσμο θα συνεργαστούμε για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους αναβάθμισής του. Ο συνδυασμός φορολογικού- ασφαλιστικού είχα δεσμευτεί ότι στο τέλος θα είναι υπέρ τους. Και αυτή η δέσμευση έγινε πράξη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δε θα υποστεί επιβαρύνσεις ενώ την ίδια στιγμή με την εθνική σύνταξη και όσα ανταποδοτικά θα προστίθενται σε αυτή εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας. Χωρίς τη μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη θα πήγαινε σε δέκα χρόνια στο 0. Ένας μέσος σημερινός αγρότης χωρίς τη μεταρρύθμιση θα είχε σε δέκα χρονιά περίπου 240 ευρώ ενώ τώρα θα έχει πάνω από 600 ευρώ.

Είχαμε ιδιαίτερη έννοια την προστασία των νέων, των άνεργων, των επισφαλώς εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες.

Οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες θα έχουν χαμηλότερη επιβάρυνση όσων έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Επιβάρυνση θα έχουν όσοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχει ταυτολογική διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τη Ν.Δ: Εμείς δουλέψαμε σκληρά για μεταρρύθμιση βιώσιμη με κοινωνική δικαιοσύνη ενώ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είχαν πάντα στόχο την προστασία των υψηλών εισοδημάτων. Και να μην ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έφτασε εδώ εξαιτίας δικών τους λαθών.

Τι προτείνουν όμως; Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το ασφαλιστικό σύστημα αν οι προτάσεις της Ν.Δ γινόντουσαν πράξη; Αυτά που έχει ακούσει ο Ευκλείδης πολλές φορές από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Ποιος θα ευνοούνταν από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην οποία επιμένει ακόμα ο κ. Μητσοτάκης; Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει στρατόπεδο: του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ασύδοτης αγοράς. Αυτή η πολιτική πρέπει να ηττηθεί για πάντα γιατί αυτή η συνταγή οδήγησε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην δραματική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα”.

Η Βουλή των Ελλήνων

Όσα δήλωσε για το φορολογικό νομοσχέδιο:

“Η νέα πρόταση παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση και αποκαθίσταται η αδικία ότι τα παιδιά αποτελούσαν κριτήριο επιβάρυνσης. Σε τρίτεκνους και πολύτεκνους θα πληρώνει έως και 61% λιγότερο φόρο. Οι φορολογούμενοι σε ποσοστό 48% θα έχουν ή μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει λιγότερο φόρο”.

Η απάντησή του σχετικά με όσα του προσάπτουν περί μύθων:

  1. Κατέστρεψε η διαπραγμάτευση τη χώρα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πέρα από την υπεραπόδοση των στόχων βάσει των στοιχείων της Eurostat και πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται συγκεκριμένες και σκληρές προσπάθειες, όπως οι 100 δόσεις, το ασφαλιστικό και φορολογικό που μας έλεγαν ότι είναι “μονομερής ενέργεια και διαπραγμάτευση αλά Βαρουφάκη”.
  2. Οι εκλογές διέκοψαν το success story του κ. Σαμαρά. Για ποιο success story μιλάμε; Ποιο θα γραφόταν όταν οι στόχοι της συμφωνίας ήταν για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%; Πρόκειται για στόχους που δεν θα τους έπιανε ποτέ ο κ. Σαμαράς. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και ας κοιτάξουμε την αλήθεια: χωρίς τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος η ελλάδα δε θα έβγαινε ποτέ αό την κρίση
  3. Η κυβέρνηση εκτόξευσε την ανεργία. Είναι ψεύδος προκλητικό αυτή που βύθισαν τη χώρα στην ανεργία να μιλούν για εκτόξευση της.
  4. Έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει ύφεση 7%. Η ύφεση το 15 δεν ξεπέρασε το 0.2% και σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα το β’ εξάμηνο επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Η επίθεσή που εξαπέλυσε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

“Το κυριότερο σφάλμα της είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σύγχυση που καταλήγει να ταυτίζεται με την πιο σκληρή πλευρά των δανειστών. Τις μονές μέρες τις εβδομάδας μας κατηγορούν για παράδοση σε όλα και τις ζυγές ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Παραλήρημα και θεσμικό ατόπημα η επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια δήλωση που την έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Το μόνο που κάνει η ηγεσία της Ν.Δ είναι να μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής που τη βάζει να ζητάει εκλογές σε αυτή την κρίσιμη φάση. Το πιο σημαντικό είναι ότι ζητάει εκλογές χωρίς να έχει να προτείνει μια προγραμματική θέση. Ο κ Μητσοτάκης μας έχει πει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του πιο ακραίου κύκλου των δανειστών. Με όλα όσα έδωσε μάχη η κυβέρνησή μας για να μην γίνουν.

Τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών. Ποντάρει στην καταστροφή”.

Όσα είπε για τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης:

“Τα κόμματα του κέντρου έχουν πάθει σύνδρομο Στοκχόλμη. Ενώ οδηγήθηκαν στο περιθώριο λόγω τα ταύτισής τους με τη Ν.Δ, συνεχίζουν ακόμη και τώρα να είναι φερέφωνά της την ώρα μάλιστα που η ευρωπαϊκή τους οικογένεια έχει αλλάξει ρότα. Ο Πιτέλλα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να μελετήσει αυτές τις κινήσεις , τις μετατοπίσεις και να προβληματιστεί. Είναι λυπηρό να καταντάει κανείς φερέφωνο του κ. Λεβέντη κ του κ. Μητσοτάκη”.

Και τέλος, έκανε αναφορά και για την πορεία της κυβέρνησής του αλλά και στην πολύπαθη αυτή αξιολόγηση που περιμένει όλη η χώρα:

“Εμείς γνωρίζαμε εξαρχής ότι η ευθύνη είναι βαριά και ο δρόμος δύσβατος. Η δυνατότητα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι παράθυρο στο μέλλον και δεν πρέπει να το κλείσουμε. Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της Επιτροπείας δεν πρόκειται να ζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη θα τη δώσουμε έχοντας απέναντι το παλιό πολιτικό σύστημα.

Η αξιολόγηση είναι στην τελική ευθεία.

Θα είμαστε απέναντι στα χρεοκοπημένα μέσα, στις παρασυνάξεις της διαπλοκής. Για εμάς οι πραγματικοί σύμμαχοι δεν είναι ανάμεσά τους αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Με τη στήριξη αυτών θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, συμπαγής σαν μια γροθιά και αμέσως μετά την αξιολόγηση θα βάλουμε μπροστά να φτιάξουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα. Θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε η πατρίδα μας, οι δυνάμεις του μόχθου, να στηθεί σε στέρεες βάσεις. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά είμαστε πολύ πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”.

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/anavi-foties-lagarde-aneparki-ta-metra-pou-perni-kivernisi/43233