ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Νέες διαστάσεις προσδίδει στην πιθανή εμπλοκή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο λεγόμενο σκάνδαλο Qatar Gate η εφημερίδα La Stampa, η οποία, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν, επιμένει στις θέσεις της εναντίον του Έλληνα τέως Επιτρόπου, φιλοξενώντας αυτή τη φορά συνέντευξη Γερμανού Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «H Επιτροπή έσφαλε. Δεν έπρεπε να δώσει άδεια στον Αβραμόπουλο».
Ο Daniel Freund, ο οποίος ασχολείται με θέματα διαφθοράς και διαφάνειας των θεσμών, τονίσει πως «πραγματικά με εκπλήσσει η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: του έδωσαν άδεια να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της ΜΚΟ «Fight Impunity» και να λαμβάνει αμοιβή, απλώς βάσει υποσχέσεών του και χωρίς έλεγχο».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γερμανού ευρωβουλευτή στη La Stampa
Δημοσιογράφος: «Πού έκανε λάθος η Επιτροπή όταν έδωσε άδεια στον Αβραμόπουλο;
Freund: «Δεν υπάρχει μόνο ένα λάθος, αλλά τρία. Το πρώτο είναι ότι η Aνεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις δραστηριότητες αυτής της ΜΚΟ, απλώς εμπιστεύτηκε όσα είχε πει ο Αβραμόπουλος και όσα γράφτηκαν στην ιστοσελίδα τους. Μιλάμε για ΜΚΟ που δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ».
Δημοσιογράφος: «Ο πρώην Επίτροπος εξήγησε ότι έφταιγε το lockdown. Σας φαίνεται αξιόπιστο;»
Freund : «Είναι απολύτως αδιανόητο. Η διαδικασία εγγραφής γίνεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Η αυτοπρόσωπη παρουσία γίνεται μετά την εγγραφή για την παραλαβή κάρτας πρόσβασης. Το lockdown ήταν ξεκάθαρα μια δικαιολογία».
Δημοσιογράφος: «Την οποία όμως πίστεψε η Επιτροπή»
Freund: «Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο είναι ότι τα επόμενα χρόνια δεν επαλήθευσε ποτέ εάν έγινε η εγγραφή όπως υποσχέθηκε ο Αβραμόπουλος».
Δημοσιογράφος: «Και το τρίτο;»
Freund: «Απλώς του έδωσαν το πράσινο φως, με την προϋπόθεση να μην κάνει lobbying στους εν ενεργεία επιτρόπους. Αλλά γιατί πιστεύετε ότι ο Panzeri θα τον πλήρωνε αν ήταν να μην κάνει lobbying;»
Δημοσιογράφος: «Επίτιμο μέλος για την προώθηση των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ: σε έναν χρόνο ο πρώην Επίτροπος συμμετείχε σε μια εκδήλωση, σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο και έγραψε ένα άρθρο»
Freund: «Για 60.000 ευρώ, πάνω – κάτω 20.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις δραστηριότητες. Καθόλου άσχημα…».
Δημοσιογράφος: «Κατά τη γνώμη σας, ο Αβραμόπουλος παραβίασε την υποχρέωση να μην κάνει lobbying σε άλλους επιτρόπους;»
Freund: «Είναι προφανές ότι ένας πρώην Επίτροπος συναντά τους συναδέλφους του. Εάν στο τέλος της θητείας του ένας Επίτροπος πάει να κάνει κάτι άλλο στη χώρα του, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως έρθει στις Βρυξέλλες και συνεχίσει να παρακολουθεί ποιος έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, η Επιτροπή έχει μια πολύ διφορούμενη αντίληψη για το lobbying».
Δημοσιογράφος: «Τι χρειάζεται»
Freund: «Μακάρι να υπήρχαν κανόνες, απλά θα έπρεπε να εφαρμοστούν. Όχι όπως έγινε για τον Αβραμόπουλο. Πριν από έναν χρόνο ήμουν ο εισηγητής της διάταξης που ζητούσε τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ακόμη περιμένουμε την πρόταση της Επιτροπής».
Δημοσιογράφος: «Περιμένατε να ξεσπάσει τέτοιο σκάνδαλο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο;»
Freund: «Δεν εκπλήσσομαι που κάποιοι δικτάτορες με πολλά χρήματα προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας. Έχει ξανασυμβεί. Αλλά το γεγονός ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μου έχουν δεχθεί βαλίτσες γεμάτες χρήματα, αυτό πραγματικά με εκπλήσσει».
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike