Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο – Σε επαφή Βερολίνο, Αθήνα, Άγκυρα

Άνγκελα Μέρκελ

Τις προσπάθειες της για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εντείνει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ το ΥΠΕΞ επικρίνει της Τουρκία ότι στέλνει το λάθος μήνυμα με αυτές τις προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας.

Η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα απασχόλησε σήμερα το κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα». Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον «προγραμματισμένο διάλογο».

Επίσης ο εκπρόσωπος του γερμανικού τύπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στη Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Στην αναζωπύρωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρεται η Rheinische Post. Το γερμναικό μέσο ενημέρωσης παρατηρεί ότι «η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορυκτό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή ενώ ο τουρκικός στόλος σχεδιάζει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η αποκλιμάκωση διήρκεσε μόλις δυο εβδομάδες. Στις 27 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Καλίν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ανέβαλλε προσώρας τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Η υπαναχώρηση οφειλόταν σε πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ερντογάν και Μητσοτάκη είχε καταβάλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης […]. Με πρωτοβουλία της Μέρκελ οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα επρόκειτο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των εκάστοτε οικονομικών ζωνών.

Για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μεσόγειο κάνει λόγο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung του Σαββατοκύριακου. «Η διαμάχη για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο περνά στον επόμενο γύρο. Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ελλάδας υπέγραψαν στο Κάιρο συμφωνία που οριοθετεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δυο χωρών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία ακυρώνει το σύμφωνο που είχαν υπογράψει τον Νοέμβριο Τουρκία και Λιβύη, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η ελληνοαιγυπτιακή ζώνη επικαλύπτεται με την τουρκο-λιβυκή, η οποία κατά την ανάγνωση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ παραβιάζει το ισχύων Δίκαιο της Θάλασσας. Χωρίς την τουρκική σπουδή δεν θα υφίστατο πιθανότατα η συμφωνία του Καΐρου όπως εκτιμούν παρατηρητές. Αίγυπτος και Ελλάδα διαπραγματεύονταν προηγουμένως ανεπιτυχώς για 15 συναπτά έτη.

Η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε και υποστηρίζει ότι η ΑΟΖ που οριοθέτησαν Αθήνα και Κάιρο παραβιάζει τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. […] Έτσι τελείωσε και πάλι η φάση αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στα τέλη Ιουλίου η Άγκυρα είχε σταματήσει αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο δηλώνοντας πρόθυμη για διάλογο. Η προσφορά δεν ισχύει πλέον”.