Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Γερμανία: «Υπό έλεγχο η πανδημία» – «Μην τρέφετε ελπίδες για ταξίδια στο εξωτερικό» λέει ο Μάας

Μάας Γερμανία

Χάικο Μάας, Γερμανός ΥΠΕΞ

Η επιδημία του νέου κορονοϊου είναι «υπό έλεγχο» στη Γερμανία έπειτα από ένα μήνα κοινωνικών περιορισμών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή της και υποσχόμενη μαζική παραγωγή μασκών.

Για πρώτη φορά, ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων, που δημιουργεί κάθε ασθενής με Covid-19, έπεσε σήμερα κάτω από το 1 και περιορίσθηκε στο 0,7, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την ομοσπονδιακή αρχή που παρακολουθεί την επιδημία.

Η επιδημία είναι έτσι «υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο δείκτης αυτός παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή έχει πολύ συγκεκριμένο αντίκτυπο στην ικανότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει το σοκ της επιδημίας.

Σε μια παρέμβασή της που είχε σχολιασθεί πολύ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη πως οποιαδήποτε νέα αύξηση του δείκτη μετάδοσης θα έφερνε το γερμανικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Με τον δείκτη «στο 1,1, μπορεί να φθάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε όρους κλινών εντατικής μέχρι τον Οκτώβριο», είχε προειδοποιήσει. Με τον δείκτη «στο 1,2, θα περιμέναμε το σύστημα υγείας μας να φθάσει στα όριά του τον Ιούλιο. Με τον δείκτη στο 1,3, θα φθάσουμε στα όρια ήδη από τον Ιούνιο».

«Γραμμική αύξηση»

Χωρίς να επιλέξει το αυστηρό lockdown, η Γερμανία επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς σε όλη την επικράτειά της, από το κλείσιμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων μέχρι την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων.

«Μπορούμε τώρα να πούμε πως αυτό πέτυχε, επιτύχαμε να περάσουμε από μια δυναμική αύξηση σε μια γραμμική αύξηση, τα ποσοστά μετάδοσης μειώθηκαν σημαντικά», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Σπαν.

«Ένας άλλος σημαντικός και ενθαρρυντικός αριθμός είναι επίσης ότι από τις 12 Απριλίου, θεραπεύονται κάθε μέρα περισσότεροι άρρωστοι απ’ όσες νέες μολύνσεις έχουμε», τόνισε επίσης.

Χάικο Μάας: «Μην τρέφετε μεγάλες ελπίδες για ταξίδια στο εξωτερικό»

«Να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες» σε ό,τι αφορά την προοπτική εξομάλυνσης των ταξιδιών στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα, συνέστησε στους Γερμανούς ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο τέλος Απριλίου, αλλά για την ώρα «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να ανακληθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες.

«Σε τελική ανάλυση, στις περισσότερες χώρες υπάρχουν περιορισμοί εισόδου, αλλά ακόμη και όπου είναι δυνατόν να μεταβεί κανείς, θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», με συνέπεια οι ταξιδιώτες να μην μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν ληφθούν επιπλέον μέτρα, δήλωσε ο κ. Μάας στην BILD, αναφερόμενος στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Θα μπορούμε να ανακαλέσουμε την ταξιδιωτική οδηγία για κάποια περιοχή, μόνον εφόσον είμαστε σίγουροι ότι θα μπορεί κανείς να επιστρέψει από αυτήν. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο τέλος του μήνα. Οι Γερμανοί όμως δεν θα πρέπει να τρέφουν μεγάλες ελπίδες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία ένδειξη βελτίωσης», τόνισε και εξήγησε ότι το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση επαναπατρισμού τουριστών.