• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων – Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή διερεύνησης

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Γιώργος Γεραπετρίτης


    Τη «σκυτάλη» του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στον Γιώργο Γεραπετρίτη παρέδωσε το πρωί της Πέμπτης ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την τραγωδία από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

    «Όλα θα τεθούν υπ’όψιν των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    «Βιώνουμε μέρες μαύρες για τη χώρα βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όλοι είμαστε συντετριμμένοι. θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό για το πολιτικό υπόδειγμα την ευθιξία του να αναλάβει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που υπάρχει όταν χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο», ανέφερε.

    Ο κ. Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνοντας μια συνολική αυτοκριτική».

    Και συνέχισε: «Αναλαμβάνω με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό με τους εξής τρεις σκοπούς:

    Πρώτον να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε να θρηνήσουμε απώλεια ζωών. Η έρευνα θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αντικειμενικά.

    Δεύτερον να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών για να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ότι αφορά την ταχύτητα των έργων.

    Τρίτον να αναληφθούν όλες οι άμεσες ενέργειες εξασφάλισης της ασφάλειας των υποδομών των σιδηροδρομικών μεταφορών.

    Να σημειώσω ότι δεν αναλαμβάνω την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου υπάρχου υφυπουργοί που θα συνεχίσουν τη δουλειά τους όπως και οι γενικοί γραμματείς»

    Επομένως στη θέση του Υφυπουργού Υποδομών παραμένει ο Γιώργος Καραγιάννης και σε αυτή του Υφυπουργού Μεταφορών ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Όσον αφορά τους γενικούς γραμματείς η Μαρία-Έλλη Γεράρδη παραμένει Γενική Γραμματέας Υποδομών και ο Ιωάννης Ξιφαράς Γενικός Γραμματέας Μεταφορών.

    «Να επισημάνω ότι η δουλειά του υπουργείου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Να σας πως εντελώς ειλικρινά ότι είναι μια βαριά ευθύνη η εντολή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια τραγωδία. Να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους και να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φθάσει μέχρι τέλους. Θα διερευνηθούν όλα», πρόσθεσε.

    «Αυτό το στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλους, όλα θα τεθούν υπ’όψιν των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Παράλληλα, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ριχτεί φως στο τι έφταιξε και είχαμε το φοβερό αυτό δυστύχημα.

    Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν

    «Η πατρίδα βιώνει εθνική τραγωδία, τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν», είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, διαβεβαιώνοντας «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι όλα θα ερευνηθούν».

     «Πάντα οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν απολογισμό, θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω, το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε σε αυτή την ημέρα πένθους» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    «Το ότι ότι στη θέση του υπουργού τοποθετείται ένας άξιος επιστήμονας, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστύχηματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια» συμπλήρωσε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

    Κλείνοντας ο Κώστας Καραμανλής ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στον Γιώργο Γεραπετρίτη, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους στο υπουργείο Μεταφορών, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει» και εξέφρασε για άλλη μια φορά «τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις πιο θερμές ευχές στους τραυματίες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία».

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Η ιστορική παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή και το ζητούμενο της έμπρακτης υλοποίησης του «ποτέ ξανά»

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη θα αποδοθούν – Υπερκομματική επιτροπή για τις αιτίες του δυστυχήματος



    ΣΧΟΛΙΑ