«Δεν ωφελεί η ένταση, οι δύο γείτονες πρέπει να ζουν ειρηνικά», τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ που φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη την παραμονή της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

«Έχουμε επιτύχει βήμα βήμα ένα επίπεδο εμπιστοσύνης, ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαβαίνουμε κρίσεις», τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης. «Όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας» πρόσθεσε.

1

«Πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση» είπε.

«Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας».

«Έχω πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά είναι χρέος να προσπαθήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «η αντίδραση που έχει προκληθεί στη σχετική συζήτηση είναι δυσανάλογη.

Η ελληνική πλευρά είναι, όπως πάντοτε, σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης.

Τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν θίγουν δικαιώματα άλλων.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενώνουν τους λαούς μας, πόσω μάλλον όταν και οι δύο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις.

Για δε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, αυτό συνιστά υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξάλλου οφείλει και η Τουρκία να λαμβάνει υπ’ όψιν στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Χουριέτ «γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται» ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε:

«Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται εν μέσω δύο πολέμων και σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.

Στόχος μας είναι να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα αμυντικά μας εργαλεία, γιατί αν συμβεί αυτό, η διπλωματία μας θα έχει αποτύχει».

Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και στο Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Deal για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 12,848% στην Ελληνική Τράπεζα και 8,58% στην Demetra Holdings – Στα €275,4 εκατ. το τίμημα

Hapag-Lloyd: Ναυπηγεί 24 πλοία κοντέινερ αξίας 4 δισ. δολαρίων

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, ο Πομπέο και ο ρόλος της Ευρώπης