• Πολιτική

    Γεραπετρίτης σε βουλευτές της ΝΔ: Οι κόκκινες γραμμές είναι όπως τις έχουμε θέσει και πάνω εκεί γίνεται ο διάλογος με την Τουρκία – Η Χάγη είναι ακόμα μακριά

    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Γιώργος Γεραπετρίτης


    Πάνω από 3 ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με στόχο την ενημέρωση τους για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

    Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για τις θέσεις της ελληνικές πλευράς και του υπουργείου Εξωτερικών σε ότι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως «οι κόκκινες γραμμές είναι όπως τις έχουμε θέσει και πάνω εκεί γίνεται ο διάλογος».

    Εκεί ρωτήθηκε μεταξύ άλλων από τον Άγγελο Συρίγο και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη πως εννοούμε το διάλογο με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντάει πως «υπάρχει ένας δομημένος διάλογος και πως αν ξεφύγει από εκεί που έχει τεθεί το πλαίσιο θα σταματήσει».

    Και πρόσθεσε «δεν υπάρχει μέση οδός. Εμείς έχουμε μια θέση και μια άλλη η Τουρκία. Κάποιος πρέπει να κάνει πίσω και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Αλλιώς σταματάει ο διάλογος».

    Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε ουσιαστικά για το μοναδικό ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στην συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, δηλαδή για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και να εξεταστεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στο τέλος της διαδρομής να υπάρξει συνυποσχετικό μεταξύ των δυο πλευρών.

    Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είμαστε μακριά από ένα συνυποσχετικό που θα οδηγούσε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση θα τεθεί στην πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ενώ αναφέρθηκε και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που αναρτήθηκε μέσα στο καλοκαίρι και ξεκαθάρισε πως θα επανεξεταστεί πλήρως, εστιάζοντας στις διατάξεις που προβλέπουν ότι ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες δεν μπορούν να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα.

    «Έχω σοβαρές αντιρρήσεις. Θα επανεξεταστούν, δεν μπορούν να περάσουν έτσι» φαίνεται να ξεκαθάρισε.

    Όσο για θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

    Η συντριπτική πλειοψηφία των 33 βουλευτών της ΝΔ συμμετέχουν στην επιτροπή ήταν στην συνάντηση αφού έλλειπαν μόνο τέσσερις γαλάζιοι που είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις.

    Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμοπουλος που έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών είπε πως στηρίζει σθεναρά την στάση του υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε πως έπρεπε να γίνει νωρίτερα αυτή συνάντηση. Άκουσα πράγματα που δεν γνώριζα προσθεσε.

    Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος υποστήριξε οτι έχουμε πληρώσει την πατριδοκαπηλεία και πρέπει να έχουμε διάλογο.

    Στο τέλος ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι οι πολίτες στην εξωτερική πολιτική πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα ευημερία με την Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής και Εξωτερικών να σημειώνει ασφάλεια και υπερηφάνεια.

    Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι βουλευτές χειροκρότησαν τον υπουργό Εξωτερικών ενώ επισήμαναν πόσο σημαντική ήταν αυτή η ενημέρωση.

    Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση αυτή κεκλεισμένων των θυρών, έρχεται σε μια περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ασκήσει κριτική για τα εθνικά θέματα αν και η συνάντηση με πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη είχε προγραμματιστεί αρκετές μέρες πριν με τον υπουργό Εξωτερικών μάλιστα να προσκαλεί ο ίδιος τα γαλάζια μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

    Διαβάστε επίσης

    Γεραπετρίτης σε βουλευτές της ΝΔ: Στα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει μέση οδός – «Είμαστε μακριά από το συνυποσχετικό»

    Ο Μητσοτάκης δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο – Η πρώτη μάχη στη Βουλή

    Πού το πάει ο Σαμαράς μετά τις νέες βολές – Πώς απαντάει η κυβέρνηση

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ