ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ζωηρή και έντονη ήταν η συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας και Υπουργός Εξωτερικών (2013-2015), κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018), κ. Νίκος Κοτζιάς.
Ξεκινώντας, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, «η Ελλάδα έχει αποκτήσει διπλωματικό αποτύπωμα και έχει έναν διεθνή ρόλο στον καθορισμό της αρχιτεκτονικής της διεθνούς ασφάλειας», σημειώνοντας ότι η χώρα μας, σε λίγες ημέρες, γίνεται μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, επισήμανε ότι, δίνοντας έμφαση στο διεθνές δίκαιο και χάρη στην πολιτική αρχών που ασκεί, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση. «Ακόμα και στα πεδία των συρράξεων, έχουμε κερδίσει τον σεβασμό των διεθνών δρώντων – και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που εκτιμούν τη στάση αρχών που τηρούμε». Όπως είπε, «δεν μπορούμε ως χώρα να είμαστε συναλλακτικοί, αλλά πιστοί στις αρχές μας» και πρόσθεσε πως «το διεθνές δίκαιο είναι η προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στην ισχυρή θέση της Ελλάδας, είμαστε αποφασισμένοι για βήματα μπροστά».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι, «συν τω χρόνω και μετά το Γκραν Μοντανά, είχε περιέλθει σε μία ακινησία. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε καταφέρει να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία για την επίλυσή του. Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς αντιβαίνει το πλαίσιο που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πλαίσιο δεν μπορεί να είναι άλλο πέραν αυτού που καθορίζει ο ΟΗΕ».
Αναφορικά με τον διάλογο με την Τουρκία, τόνισε ότι «δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «η απάντηση είναι μία: θα χτίσουμε μία σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία, μόνο αν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί. Μπορούμε να χτίσουμε τα σημεία που μας ενώνουν, κι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα».
Ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε αναφέροντας πως «ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Η φενάκη ότι τα προβλήματα μπορούν να λύνονται χωρίς διάλογο, δεν μπορεί να ισχύσει. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις, κοινές για όλους. Η Ελλάδα με ισχύ, αυτοπεποίθηση και φρόνηση, θα προχωρήσει δυναμικά».
Ο ίδιος, απαντώντας κατόπιν σε αιχμές που άφησε ο κ. Κοτζιάς, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ετεροκαθορίζεται. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος και ειδικά σήμερα. Πρέπει να εξετάζουμε στη διπλωματία όλα τα δυνατά σενάρια, γιατί ο χρόνος έχει συντμηθεί. Κεφάλαιο θα μας φέρει η γνήσια διπλωματική προετοιμασία». Όπως υπογράμμισε, «ο πολίτης θέλει ασφάλεια, σε έναν κόσμο με κρίσεις, θέλει μία κυβέρνηση που να του προσφέρει σταθερότητα. Ας ακούσουμε λοιπόν τον κόσμο».
Διαβάστε επίσης:
Καναδάς: «Επιθετική» μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια
Στα μαχαίρια Καινούργιου-Κοκλώνης; Τι αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάγκας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά των συμμάχων του Άσαντ που διέπραξαν εγκλήματα
- Θεσσαλονίκη: Προβλήματα σε τμήματα του οδικού δικτύου της Μακεδονίας και Θράκης λόγω των καιρικών συνθηκών
- Ρέθυμνο: Θανάσιμος τραυματισμός 43χρονου από πτώση δέντρου στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου
- ΗΠΑ: Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ θα παραστεί στην επίσημη τελετή προεδρικής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ