Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η «γαλάζια πατρίδα» δεν αποτυπώνεται στα τουρκικά βιβλία με χάρτη που εγείρει αξιώσεις

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

Καθησυχαστικός ήταν νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση στα σχολικά τουρκικά βιβλία της θεωρίας της «Γαλάζιας πατρίδας». Δεν αποτυπώνεται στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια με χάρτη που φέρει αξιώσεις, επισήμανε

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη η θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας», όπως και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έχει εισαγάγει η Τουρκία, ανατρέχουν δεκαετίες.

«Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν μπορούμε να γαλουχούμε τα παιδιά σε τέτοιου τύπου θεωρίες και ιδεολογήματα. Δημιουργούν μία μεγαλύτερη μισαλλοδοξία στα πράγματα», επεσήμανε , μιλώντας στην ΕΡΤ, αλλά υπογράμμισε πως η «γαλάζια πατρίδα» δεν αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια με χάρτη ο οποίος φέρει αξιώσεις.  Είναι στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας, δεν καταλαμβάνει το Αιγαίο, δεν καταλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη οι θεμελιώδεις μαξιμαλιστικές τάσεις που έχει αναπτύξει επί δεκαετίες η Τουρκία θα εξαλειφθούν».

«Ενόσω υφίστανται οι μαξιμαλιστικές αυτές θεωρίες, εμείς θα προσπαθήσουμε βήμα-βήμα να χτίσουμε ένα βήμα διαλόγου και διαβούλευσης. Για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση στα θέματα, τα οποία είναι χαμηλότερης πολιτικής, αλλά τα οποία μπορούν να λυθούν.

Να έχουμε έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης των εντάσεων, έτσι ώστε να μην παράγουν κρίσεις και να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση των θέσεων της άλλης πλευράς», συμπλήρωσε.

«Τα μεγάλα ζητήματα έχουν να κάνουν με τις οριοθετήσεις. Διότι αυτό το οποίο στην πραγματικότητα υπαγορεύει όλη αυτή η μαξιμαλιστική θεωρία της Τουρκίας, είναι μία και μόνο: Η ανάγκη να έχουμε μία οριστική λύση του μεγάλου υποκείμενου προβλήματος το οποίο έχουμε, το οποίο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό, τότε πάντοτε θα έχουμε τα προβλήματα αυτά», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Χωρίς καμία υποχώρηση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουμε καταφέρει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, έτσι ώστε να περιορίζουμε τις κρίσεις, να πηγαίνουμε βήμα-βήμα σε αυτήν τη συνεννόηση», ανέφερε και σημείωσε: «Δεν θα κάνουμε άλματα, θα πηγαίνουμε όμως βήμα-βήμα, έτσι ώστε να μην έχουμε νέες πολεμικές κρίσεις.

Και όταν έρθει η ώρα, εάν έρθει η ώρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα πολύ δυσκολότερα. Ξέρετε και εμείς δεν πρόκειται να αποστούμε από τις θέσεις μας. Και οι θέσεις μας είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες και οφείλουν να γίνονται σεβαστές».

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα δωρεάν εμβόλια για την COVID-19 στις ΗΠΑ – Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν έως και 200 ευρώ την δόση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ακολουθεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Τον Ιανουάριο ξεκινάει το «Σπίτι μου ΙΙ» – Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική