Θετική είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στην κυβέρνηση για την πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και την ανταπόκρισης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα νέα μέτρα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ». «Δεν υπήρξε εξαιρετικά μεγάλος συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικώς η κίνηση προφανώς είναι κατά τι επιβαρυμένη, δεν έχει φτάσει όμως στα επίπεδα υψηλής έντασης που ήταν πριν από την επιβολή των μέτρων. Εξακολουθούμε να τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τους κανόνες που λειτούργησαν και μέχρι την 30ή Απριλίου. Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, η εικόνα όμως που έχουμε, είναι ότι έχουμε αλλάξει λιγάκι και τον τρόπο ζωής μας, εκτός από το κομμάτι του καταναγκασμού», ανέφερε.

Παρατηρώντας στη συνέχεια ότι η συμμόρφωση των πολιτών έφθασε σε επίπεδα πάρα πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογράμμισε ότι λειτούργησε το κράτος καταρρίπτοντας ένα ακόμη στερεότυπο, «εκτός από το έλλειμμα κοινωνικής συμμόρφωσης».

Ο κ. Γεραπετρίτης, μάλιστα, θέλησε να κάνει μια σύγκριση με Βέλγιο, που έχει περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα: «Εκεί, το πρώτο κρούσμα ήταν 25 ημέρες πριν από εμάς, εν τούτοις τα πρώτα μέτρα τα λάβαμε ταυτοχρόνως. Το Βέλγιο έχει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης: πέρα από το γεγονός ότι είναι ομοσπονδιακό κράτος -και άρα, έχει μια δυσκολία η κεντρική κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ εμείς είχαμε μια βασική επιτελική δομή που έτρεξε το project- κυρίως, λοιπόν, εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και κυρίως εξαιτίας της απλής αναλογικής που εφαρμόζει, ήταν σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2019. Η κρίση βρήκε το κράτος σε πολύ ευάλωτη στιγμή, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά», σημείωσε.

Επιπλέον, όπως ανέφερε,  στη χώρα μας «είχαμε πολύ μεγάλη έκρηξη της χρήσης νέων τεχνολογιών, όπου θεωρούσαμε ότι υστερούσαμε”. Κατά το διάστημα των ημερών του περιορισμού της κίνησης, εστάλησαν και απαντήθηκαν από το 13033, περίπου 110 εκατ. μηνύματα. Μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός σε δύο ημέρες, αποτέλεσε εξαγώγιμο προϊόν: “από εμάς πήραν αυτή την πρακτική άλλες πιο προηγμένες διοικητικά, χώρες όπως η Γαλλία, ενώ σκεφτείτε και την οικολογική διάσταση του θέματος, ότι θα είχαμε 110 εκατ. έντυπα».

Τίποτε δεν είναι αυτονόητο

Στην ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έγινε το αυτονόητο, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι αυτονόητο και ειδικά στη χώρα μας. Η κοινή λογική έχει πάρα πολλές φορές υποχωρήσει δίνοντας τη θέση της σε ένα λαϊκίστικο επιχείρημα».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πίεση που είχε υποστεί η κυβέρνηση -στα όρια του bullying όπως είπε- για το αν έπρεπε να απαγορευθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όταν ακόμη δεν υπήρχαν θύματα. Αλλά και όταν έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μαρτίου, επίσης η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρή κριτική ακόμη και από την αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό όμως ο υπουργός Επικρατείας άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιχειρεί να βγει κερδισμένος υπό οποιαδήποτε συνθήκη:  «Εάν πάμε καλά στα οικονομικά, αυτό θα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη, εάν δεν πάμε καλά, θα είναι όλο δικό σας», ανέφερε.

Σύμφωνα ωστόσο με την κυβερνητική προσέγγιση, «ο κόσμος έχει κριτήριο και αισθητήριο να καταλαβαίνει ότι εδώ έγινε μια δουλειά που ήταν πάρα πολύ επαγγελματική. Το ότι ακούσαμε τους υγειονομικούς παράγοντες, ότι αποδώσαμε τέτοια μεγάλη αξία στους τεχνοκράτες, δεν είναι αυτονόητο. Ότι έγινε μια ιχνηλασία υποδειγματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Ότι λειτούργησε μια επιτελική δομή επί τη βάσει της οποίας εκδόθηκαν 300 αποφάσεις υπουργών κατά το διάστημα αυτό των 60 ημερών… Αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητα και τα πιστώνεται πρώτα από όλα η κοινωνία, αλλά το κράτος λειτούργησε, οι πολίτες το εμπιστεύθηκαν και από αυτό ελπίζουμε να βγει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Έχω μεγαλύτερες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των δημοτικών

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, είπε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν όχι μόνο για εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως για μη εκπαιδευτικούς λόγους. Το ανοιχτό σχολείο συμβάλει πολύ στην ψυχική ισορροπία των παιδιών, ανέφερε ακόμη θέτοντας και το ζήτημα της ισότητας ευκαιριών καθώς «ορισμένα σχολεία, περισσότερο τα ιδιωτικά, έχω την αίσθηση, έχουν παράσχει υψηλού επιπέδου τηλε-εκπαίδευση, ενώ ορισμένα πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δημιουργεί συνθήκες προϊούσας ανισότητας…».

Πάντως για το άνοιγμα των δημοτικών δεν αρνήθηκε ότι έχει και ο ίδιος «πολύ μεγαλύτερες επιφυλάξεις», όμως «θα ακολουθήσουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών όταν έλθει ο χρόνος». Έκανε γνωστό δε, ότι η ιδέα για το σπάσιμο των τάξεων ήταν πατέντα ελληνική.

Το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα δουλέψει, είναι ένα σχετικώς ακραίο μέτρο

Στα ζητήματα της οικονομίας-τουρισμού, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «με τα σημερινά δεδομένα πηγαίνουμε καλά αλλά θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση προς το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου έτσι ώστε να έχουμε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Εφόσον δεν έχουμε την οποιαδήποτε υποτροπή, η αίσθησή μου είναι ότι, πράγματι, θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από τις αρχές Ιουλίου».

Μιλώντας δε, για τα ενιαία, ανά τον κόσμο, πρωτόκολλα για τα αεροπορικά ταξίδια, παρατήρησε ότι «το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα δουλέψει, είναι ένα σχετικώς ακραίο μέτρο, δημιουργεί και μια κοινωνική διάσταση μεταξύ των ανθρώπων που εγώ δεν θα ήθελα να δω».

Αντ’ αυτού, ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αναπτυχθεί πολύ οι τεχνικές των tests, επίσης η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως είπε, πολύ αναλυτικά πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός, πράγμα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κομμάτι του ελέγχου της τουριστικής κίνησης, αλλά και της ενίσχυσης των ιατρικών και των νοσηλευτικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, εκτίμησε επίσης και αποκάλυψε ότι «ένα από τα δύσκολα πειράματα που επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να δούμε και στοχευμένα χώρες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρες προέλευσης τουριστών. Θα θέλαμε τουρίστες από χώρες που πρακτικά έχει εκλείψει η εξάπλωση του ιού. Βλέπουμε περίπου το χάρτη… Δύσκολη άσκηση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι όμως».

Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση εξετάζει να ανοίξει νωρίτερα του προβλεπομένου τα καταστήματα εστίασης, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όπως είμαστε, η ημερομηνία-στόχος είναι η 1η Ιουνίου τόσο για την εστίαση όσο και για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο». Από την άλλη, συνέχισε, «είναι ένα σύστημα δυναμικό, δύο φορές την ημέρα εξετάζουμε επιδημιολογικά δεδομένα». Αν αυτά σταδιακώς αλλάξουν, αν πάμε κάπου λίγο χειρότερα, ίσως επανέλθουν πιο αυστηροί κανόνες, «αν πάμε λίγο καλύτερα μπορεί να φέρουμε το άνοιγμα νωρίτερα».

Για τα νησιά, τέλος, παρατήρησε ότι οι περιοχές που έχουν βγει σχετικώς αμόλυντες από τον ιό, θα πρέπει να διαφυλαχθούν πολύ περισσότερο. Χρονικό σημείο επαναξιολόγησης, είναι η 18η Μαΐου και αξιολογώντας τότε, τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα πάει στο άνοιγμα των νησιών.