«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ζήτημα του Μεσανατολικού είναι μια στάση αρχής και δικαίου, όπως είναι και η συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

«Δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις και δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε, ούτε τη στάση μας, ούτε τη ρητορική μας. Τηρούμε τη στάση εκείνη που επιβάλουν οι αρχές και οι αξίες της εθνικής μας πολιτικής, οι οποίες είναι αρχές και αξίες ηθικές, και θα στηριχτούμε πάνω σε αυτές ως το τέλος», επεσήμανε, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του βουλευτή της «Πλεύσης Ελευθερίας», Αλέξανδρου Καζαμία -που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση- ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μονόπλευρη, μεροληπτική και υπέρ των Ισραηλινών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά όλα τα σημεία εκείνα που υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο και είναι:

– ομόθυμα καταδίκη της τρομοκρατίας, της απάνθρωπης μεταχείρισης, της βίας υπό οποιαδήποτε μορφή,

-απαγόρευση διακράτησης ομήρων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσον διαπραγμάτευσης

– να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη,

-να υπάρξει προστασία των αμάχων έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υφίστανται παράπλευρες απώλειες και

-να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση έτσι ώστε να υπάρξει η λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία και η Ελλάδα υποστηρίζει για τη συγκρότηση δύο κρατών με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ μέχρι σήμερα, τόσο η στάση μας όσο και ο λόγος μας είναι συνεπής και δεν υπάρχει καμία απολύτως μετάπτωση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ έδωσε έμφαση στην διασφάλιση της ζωής όλων των αμάχων, τόσο των ισραηλινών όσο και των παλαιστινίων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ζωή δεν έχει εθνικότητα. Απώλεια ζωών έχουμε παντού αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και είναι κάτι που είναι επώδυνο. Όταν χάνεται μια ζωή παλαιστινίου δεν διαφοροποιείται από όταν χάνεται μια ζωή ισραηλινού. Ειδικά όταν χάνεται η ζωή ενός αμάχου είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ανεχθεί ο σύγχρονος πολιτισμός μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Αραβικές χώρες».

« Εγώ ο ίδιος μιλώ καθημερινά, πολλές φορές με πολλούς ομολόγους μου από τις χώρες του Αραβικού κόσμου για να μπορώ να έχω εικόνα, να είμαι ωφέλιμος, δημιουργικός, να προσφέρω τις καλές υπηρεσίες της πατρίδας μου.

Ειδικά με τον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών βρίσκομαι σε τακτική επαφή όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές και συνομίλησε και με τον πρόεδρο Αμπάς», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καζαμίας αντέτεινε ότι, ενώ στην Παλαιστίνη συντελείται μια γενοκτονία, η Ελλάδα παραμένει μεροληπτικά υπέρ του Ισραήλ και κρατά ίσες αποστάσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πιο δραστικά μέτρα και να αρθρώσει έναν πιο επιτακτικό λόγο διότι οι ζωές των παλαιστινίων χάνονται, περίπου 400 με 500 κάθε μέρα.

Στη Παλαιστίνη συντελείται μία διαδικασία εθνοκάθαρσης και εμείς απλά λέμε πως θα θέλαμε να λυθεί το πρόβλημα κάτω από ιδανικές συνθήκες. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σθεναρές πρωτοβουλίες και να δείξει ότι δεν ανέχεται αυτού του είδους συμπεριφορές. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Έχουμε την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει μεροληπτικά προσηλωμένη προς το Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα θέλει να εμφανίζεται ως να κρατά ίσες αποστάσεις. Πείτε το με ειλικρίνεια, δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις, είμαστε με το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαμίας.

«Η πολιτική επαφών μας δεν έχει να κάνει με την τήρηση ισορροπιών. Έχει να κάνει με την τήρηση των αρχών της εξωτερικής μας πολιτικής», ανταπάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας στον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με τη Μονή Αγίου Πορφυρίου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «εξ αρχής βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και έχουμε θέσει με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της προστασίας όλων των λατρευτικών χώρων που βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή καθώς και όλων των ελλήνων οι οποίοι ζουν εκεί».

«Ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός υπήρξε αμέσως καταδίκη εκ μέρους της χώρας μας, ενώ το συγκεκριμένο χτύπημα δεν αφορούσε την Μονή Πορφυρίου, αλλά παρακείμενο στόχο εκ του οποίου βεβαίως προέκυψε η κατάρρευση τοίχου με τις γνωστές συνέπειες».

Βεβαίως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία απολύτως απώλεια, ούτε αμάχων που μπορεί να βρίσκονται μέσα σε χώρους θρησκευτικής λατρείας ούτε βεβαίως και εγκαταστάσεων θρησκευτικής λατρείας», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Θα συναντηθεί αύριο με τη Γ. Αδειλίνη στον Άρειο Πάγο

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ξανά το Ιράν – «Θα δράσουμε αν χρειαστεί»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς δημοσιοποιεί βίντεο με τρεις γυναίκες που παρουσιάζονται ως όμηροι