ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ένταση στο Αιγαίο βαίνει μειούμενη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία του γεγονότος ότι η χώρα έχει αποκτήσει θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον.
Το «όπλο» του φθηνού δανεισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τρέχουσας χρονιάς, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και ο ανασχηματισμός τέθηκαν επίσης στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM».
Ξεκινώντας από την κατάσταση στο Αιγαίο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή τα πράγματα βαίνουν μειούμενα σε ένταση, διαφαίνεται ότι η Τουρκία σχετικώς αποσύρει το στόλο στις βάσεις του, ενώ υπάρχει μια αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον πηγαίνουμε σε μια καταλλαγή», για να προσθέσει τονίζοντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης «με εξαιρετικό σθένος, με την πολύ ισχυρή, πολυμερή διπλωματία που έχει αναπτύξει». Συμπερασματικά, ανέφερε, «ευελπιστώ ότι τέτοιου τύπου εντάσεις θα περιοριστούν στο μέλλον».
Στο ερώτημα αν, όντως, η Άγγ. Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταλλαγή των δύο πλευρών, ο υπουργός απάντησε ότι «την πρώτη και σοβαρή παρέμβαση την κάνει πάντα η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι που πιστώνεται πρωτίστως σε εμάς. Κανείς δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο να πάρει έναν ηγέτη όπως είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν με τις γνωστές ιδιαιτερότητες μιας ισχυρής χώρας, αν δεν αντιλαμβανόταν ότι απέναντι βρίσκεται μια πολύ σταθερή χώρα».
Ζήτησε δε, να θυμηθούν οι ακροατές τη «μεγάλη επιχειρησιακή νίκη της χώρας μας στον Έβρο, (που) έδειξε ότι έχουμε το σθένος να προστατεύσουμε από μόνοι μας τη χώρα μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάτι που έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αξιοπιστίας. Η διάχυτη εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή ενώ η Τουρκία έχει μια διάθεση να προκαλεί ασύμμετρες ταραχές, όπως συνέβη με τη βέβηλη πράξη με την Αγία Σοφία».
Επί του θέματος μιας μελλοντικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε πως «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τη διεθνή στήριξη να υλοποιήσουμε τα δίκαιά μας. Δύο χώρες που γειτονεύουν και διαφωνούν, θα πρέπει να συζητούν». Από την άλλη εμείς συζητούμε μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση στη χάραξη και όχι για άλλα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας . Επιπλέον δεν μπορείς να συζητάς ενόσω υπάρχει ένταση και πίεση από τον έναν από τους δύο. Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα για να αποσυμπιέσει την κατάσταση», διεμήνυσε εξάλλου.
Κανένα νέο μνημόνιο
Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό και με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε κατ’ αρχάς ότι «με τα μαθηματικά δεν μπορείς να παίζεις και για αυτό το λόγο δεν μπορώ να κατανοήσω ποια η λογική όσων καταγράφονται». Σύμφωνα με την προσέγγισή του, «η Ελλάδα χάρη στη δική της σθεναρή στάση και τη διπλωματική της δυνατότητα κατάφερε να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσό». Βεβαίως, «εντός των 32 δισ. υπήρξε μια μικρή μόχλευση» (σ.σ. επιδοτήσεις/ δάνεια) -και αυτή ήταν μια μικρή παραχώρηση προς τις … φειδωλές χώρες της ΕΕ. Συνολικά για την Ελλάδα είναι το ίδιο ποσό, ενώ θα δοθούν και 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Πρόγραμμα».
Κατηγορηματικά δήλωσε εξάλλου ότι «τα ποσά τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το Πολυετές Πρόγραμμα θα τα πάρουμε χωρίς καμία αιρεσιμότητα». Ενώ όλα αυτά που ακούγονται για νέα μνημόνια, είναι «ευκαιριακός πολιτικός καιροσκοπισμός». Θα υπάρχουν, συνέχισε, όροι για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα, εν τούτοις «δεν θα συνδυαστούν με καμία διαρθρωτική αλλαγή, ούτε με περαιτέρω δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που να παραπέμπει σε νέο μνημόνιο».
Πρόκειται για «πολύ μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μείγμα της χώρας, χωρίς υπερβολικές εξαρτήσεις από έναν τομέα, όπως οι υπηρεσίες», σε ένα πιο αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό μοντέλο, σημείωσε επίσης για να προσθέσει με έμφαση: «Αισθανόμαστε ότι διαχειριζόμαστε πόρους και των επόμενων γενεών. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να έρθουν τέτοια χρήματα στο μέλλον. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να στηθεί το αύριο, και όχι μόνο το σήμερα, της χώρας».
Το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομική κρίση
Ερωτηθείς για τα διαφαινόμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα από το φθινόπωρο, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει πόρους, ως εκ τούτου «δεν θα διακινδυνευθεί η δημοσιονομική συνέχεια της χώρας». Ενώ έως ότου έλθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Πρόγραμμα, «η Ελλάδα θα έχει την ευχέρεια να δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε φθηνό χρήμα, το οποίο μπορεί να εισρεύσει έως ότου έλθουν οι κοινοτικοί πόροι και με αυτούς να στηρίξουμε την οικονομία, την αγορά, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις. Άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να έχουμε πολύ μεγάλη ύφεση και ταραχή στην οικονομία».
Στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων αφού εισαγωγικώς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απολύτως στις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου», ανέφερε επί της ουσίας : «Επειδή πρόκειται για πολύ σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, η δική μας πρόθεση είναι τα αναδρομικά να τα δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας […] (επειδή) οι αντοχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το optimum, να δώσουμε όλα τα χρήματα άμεσα, πρόθεσή μας είναι να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κατά το δυνατόν πιο γρήγορα».
Κλείνοντας είπε για την τρέχουσα εβδομάδα ότι δεν είναι εβδομάδα διακοπών αλλά πολύ σκληρής δουλειάς για την κυβέρνηση: στην Ολομέλεια της Βουλής έχουμε τέσσερα νομοσχέδια, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου -«μεγάλη μεταρρύθμιση για τη χώρα»-, το φορολογικό νομοσχέδιο «με σημαντικές διευκολύνσεις για τους φορολογουμένους», το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία που «επιτέλους φέρνει μια ισορροπία» και, τέλος, για νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Υγείας, αναφορικά με τη διαχείριση και των χορηγιών, καθώς και Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.
Από την επόμενη εβδομάδα κλείνει μεν η Βουλή, αλλά «η κυβέρνηση θα είναι στις επάλξεις», ανέφερε ο υπουργός ενώ απάντησε και στο ερώτημα περί ανασχηματισμού ως εξής: «Ο πρωθυπουργός έχει πει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση ότι θα είναι σημειακές, όχι δομική αναδιάταξη -και δεν θα είχε λόγο για κάτι τέτοιο γιατί σε γενικές γραμμές έχουμε πάει πολύ καλά. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσαρμόσουμε οργανικά την κυβέρνηση στα μελλούμενα, δηλαδή κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι δομές και οι διαδικασίες που θα μπορέσουν, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, να διοχετεύσουν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Άρα, σχετικώς περιορισμένες αλλαγές με βλέμμα στην επόμενη μέρα και το Ταμείο Ανάκαμψης, και στον ουδέτερο χρόνο που περιμένουμε ότι θα έλθει σχετικά σύντομα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ